L'experiment feixista de 'L'onada' arriba al Teatre Lliure

Font: L.S. (ara.cat)

Ron Jones és el nom real de professor que, als anys 60, als Estats Units, va intentar respondre als seus alumnes la pregunta de: 'com van poder, els alemanys dels anys 30, permetre l'ascens de Hitler?'. I ho va fer amb un experiment, semblant a un joc de rol, en què va establir normes per als alumnes, que van poder viure en primera persona l'addicció a un règim totalitari.
Marc Montserrat porta al Teatre Lliure, de la mà del dramaturg Ignacio García May, una posada en escena mil·limètricament documental d'aquella experiència. Han rastrejat documentació original durant 5 anys per poder ser el màxim de fidels a l'original, i defugir el "sentimentalisme", diuen, que ha impregnat les adaptacions per a cine i televisió que se n'han fet.
Eduard Farelo interpreta el professor i set alumnes representen la trentena que conformaven aquella classe original. "L'obra parteix de l'Holocaust, però les víctimes no són els jueus sinó els alumnes. Ron Jones va creure que la millor manera d'ensenyar-los la història era emmirallar-los, perquè sui ho vivien, els quedaria per sempre", diu Montserrat.
L'espectacle estarà en cartell al Lliure de Gràcia del 14 de març al 7 d'abril. Ron Jones i un alumne d'aquella classe, Mark Hancock, participaran en una taula rodona el dia 15 al lliure i el diumenge hi haurà col·loqui amb el professor després de la funció.

No hay comentarios:

Publicar un comentario