La cultura catalana també jugarà les Olimpíades

Els Jocs Olímpics de Londres convertiran el Regne Unit en "un escenari il·luminat", en paraules de Vicenç Villatoro, el director de l'Institut Ramon Llull. I sota de tots els focus internacionals hi volen col·locar la cultura catalana amb un segell d'identitat pròpia. Per això ahir van presentar, sota un paraigua únic, tots els catalans que formaran part de la programació cultural anglesa aquest estiu. Hi ha produccions que directament participaran en el festival oficial de les Olimpíades, el Showtime, i n'hi ha que formaran part d'altres festivals pròxims que hi coincideixen temporalment. En total, són 17 propostes que entre juny i setembre faran unes 50 representacions.


Dins el Showtime hi haurà dos espectacles de gran format que capitanegen dos grans noms del teatre català. En primer lloc, Calixto Bieito, que dirigiràForests , una obra que forma part del projecte BIT (Barcelona Teatre Internacional), de la productora Focus, i que ha estat convidat al Festival Mundial de Shakespeare, que tindrà lloc al Regne Unit al setembre. L'obra recorrerà tots els boscos que apareixen a les obres de Shakespeare -des deMacbeth La tempestat passant per Somni d'una nit d'estiu - i la interpretaran quatre actors anglesos i tres de catalans: Josep Maria Pou, Roser Camí i Maika Makovski. L'espectacle s'estrenarà a Birmingham però es podrà veure a Catalunya al Fetsival Temporada Alta.
L'altra muntatge de gran format que han fitxat els anglesos és una obra de La Fura dels Baus, Prometheus awakes , una estrena mundial que es farà a finals de juny al festival de Greenwich & Docklands i que podria arribar als Jocs Paralímpics. Segons Pep Gatell, feia tres anys que La Fura volia participar en aquest festival -en què treballaran amb actors i voluntaris locals- i ho farà amb una obra sobre el mite de Prometeu, el déu que va robar el foc dels altars i el va donar als homes. Un gegant de foc serà el centre de l'espectacle, que en canvi no farà gira. Després la companyia marxarà a Tunísia, a crear un nou muntatge.
A l'Olimpíada Cultural de Londres també hi haurà les companyies del clown Leandre Ribera, el teatre de carrer de Ne me Titere Pas i d'Osadia i els jocs interactius de Guixot de 8.
Presència a sis festivals
Sis festivals més tindran participació catalana. El d'arts de carrer Greenwich & Docklands -que congrega 80.000 assistents cada any- és el que tindrà més quantitat de companyies: a banda de La Fura, Itinerània, Sarruga i Circ Pànic. A més, onze grups catalans (La Veronal, Obskené, Brodas Bros, TeatrodeCERCA o Enfila't) participaran en trobades amb 250 programadors internacionals en què intentaran vendre els seus projectes. Els altres festivals amb participació catalana seran el Watch This Space que munta el National Theater a Londres (amb vuit companyies), el festival multi disciplinari de Milton Keynes IF (hi aniran cinc propostes catalanobalears) i l'Stockton International Riverside Festival (amb tres catalans). A banda de la programació escènica, el 29 de juny la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona oferirà un concert i una ballada de sardanes dins el City of London Festival.
Font: L.S. (www.ara.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario