Més que un escenari
En positiu. El Mercat de les Flors s'integra a la sort de les companyies catalanes i internacionals, més enllà de garantir un espai on es trobi amb el públic. La temporada vinent ja es visualitzarà el treball de suport a les residències a la Illa Graner i de l'oficina des d'on es facilita a les companyies més fràgils vendre el seu treball més enllà del tancat mercat català i estatal. Francesc Casadesús, director del Mercat, que ho serà fins al 2015, està animat perquè, tot i les retallades (dels 4,34 milions de les institucions del 2008 als 3,4 milions pel 2012), el Mercat manté el llistó dels 50.000 espectadors tant amb propostes per al gran públic, com amb peces de risc, com la de Xavier LeRoy que li va valer una queixa notòria des del pati de butaques (“vull parlar amb el director del Mercat de les Flors”) que van respondre els altres espectadors fent conversa com a tancament de la peça absolutament imprevisible. El Mercat ha passat de generar mig milió d'euros a aconseguir-ne 1,3 milions, gràcies al taquillatge, el programa europeu i el lloguer de les sales.
La implicació en altres facetes de la creació, a més de l'exhibició, també serà amb la Compañía Nacional de Danza (que arriba per primer cop a Barcelona, amb la direcció de José Carlos Martínez i del “coreògraf mimat de Londres” (en paraules de Casadesús), Hofesh Shechter. Martínez que ja ha debutat a Catalunya fent funcions al Centre Cultural Sant Cugat del Vallès, preveu una estada per la temporada vinent llarga. Vol programar una part amb peces de Jiri Kilián i, seguidament, proposar treballs variats de joves coreògrafs estatals. Fins i tot, es fa possible que la companyia ocupi altres espais per oferir al públic una experiència més àmplia. També IT Dansa serà un convidat segur al Mercat. Coincidint amb el centenari de l'Institut del Teatre es planteja una gala en què intervinguin els exballarins d'aquest grup preprofessional, que ara han fet carrera en companyies d'arreu del món.
Pel que fa a Shechter, que ja serà el tercer cop que vingui a Barcelona gràcies al Mercat (el primer cop, quan encara era un jove valor a descobrir, el 2008), farà una residència d'un mes al Graner. Durant aquest temps prepararà un jou espectacle que, d'entrada, no es representarà fins més endavant a Barcelona. Durant aquesta estada a la Illa Graner, el coreògraf participarà en algunes de les activitats paral·leles que donen pes específic a la visita. El Mercat també preveu rebre, durant els pròxims tres anys, grups com a residents com Malpelo (els donen la clau d'entrada al teatre de la Ville, de París), el bailaor de nou flamenc Israel Galván i la companyia de circ Baró d'Evel. Al desembre estrenaran peça al Mercat. Si aquest any el Nadal va tenir la complicitat de l'Ateneu Popular de Nou Barris (Maravillas), aquest cop tornarà el hip-hop. No serà amb Blanca Li com fa uns anys, sinó amb el grup català Brodas.
El Mercat, tot i la fragilitat institucional, se sent fort. Percep la receptivitat i la consolidació del púbic. Només un exemple: la temporada que ara acaba van obrir amb un espectacle comunitari intergeneracional, “avui ja s'han fet públic del Mercat”. Festivals com Ciutat Flamenco i Neo s'han sumat a la seva personalitat amb naturalitat, tot i ser activitats d'acollida.
Font: Jordi Bordes (www.elpuntavui.cat)
No hay comentarios:
Publicar un comentario