Espectadors del futur



Fa 20 anys que Bitò Produccions va incloure en el seu projecte empresarial la proposta Teatre General Bàsic (TGB), una programació de teatre escolar en què han participat, només en el darrer curs, 18.000 alumnes d'un centenar d'escoles gironines. Aquest programa ha estat durant molt temps, i en alguns casos, fins ara, un dels pocs contactes dels alumnes amb les arts escèniques, gràcies a l'absència d'aquestes en els programes curriculars, fins i tot del batxillerat artístic, una absència que clama el cel i que només ha estat alleujada en ocasions pel voluntarisme d'alguns professors, aficionats al teatre, que se les enginyaven per introduir la matèria d'alguna manera. Hom es podria preguntar, per exemple, per què hi ha professors de música i no de teatre? El TGB, en què durant molt temps s'hi va notar la mà exquisida d'Olga Vila, era i és un aliat. Ahir, Josep Domènech, Marta Montalbán i Núria Darnés (Bitò Produccions) van presentar el model renovat de dalt a baix, fins i tot en el nom (Zona Teatre) després que el curs passat van posar en pràctica de manera experimental algunes de les innovacions.
Domènech i Montalbán van explicar que en l'esperit de tot plegat hi ha la necessitat, cultural, social i econòmica, de formar els espectadors del futur: “És comprovat que, com en tantes altres coses en la vida –va dir Domènech–, qui és aficionat al teatre ho és perquè d'infant o de jove va viure una experiència positiva relacionada amb el teatre o les arts escèniques, i aquesta aspecte crec que en la nostra societat està una mica deixat de la mà de Déu, no s'hi han invertit prous esforços ni la feina que calia”. El responsable de Bitò també va remarcar que hi ha una franja d'edat, entre secundària i batxillerat, en què “es perd un públic que no es recupera o és molt difícil fer-ho”, i la qualitat de la programació elaborada vol acabar amb això.
Montalbán va fer una lleu introducció explicant que el què pretenen és “cobrir les necessitats del docent”, i és per això que han estat consultant a mestres i pedagogs per tal de copsar les seves necessitats i inquietuds al respecte i implementar d'aquesta manera la feina que ja estaven fent, amb tallers i activitats. Per a dur-ho a terme, Montalbán també va explicar que havien aconseguit la complicitat d'ajuntaments, que cedeixen espais (teatres de Girona, Salt, Palafrugell, Figueres, Lloret i Ripoll), però també d'institucions com el Museu del Cinema, el Museu del Suro, la Fundació Josep Pla o el Museu del Mar, que s'impliquen en les activitats complementàries, relacionades sempre amb les arts escèniques. Núria Darnés, que és la responsable de fer-ho rutllar tot, va destacar que passen de 9 a 18 espectacles i va detallar el contingut dels diversos tallers i les activitats, destacant que el que cercaven era la “interacció” dels alumnes, que podran apreciar no només els resultats artístics d'una producció, sinó també, gràcies a la implicació de les companyies, els processos que permeten posar-la en peu, el treball interpretatiu, el plantejament artístic previ, o mantenir converses amb els membres de la companyia. Darnés va explicar que les propostes són “a la carta”, existint la possibilitat que cada centre pugui fer el seu propi paquet, i transversals, és a dir, que els tallers puguin tenir relació amb les diferents assignatures curriculars. El programa inclou també un curs de retroprojecció (teatre d'ombres) per a mestres.
Font: Dani Chicano (www.elpuntavui.cat)

1 comentario:

  1. Com a professor em sembla una proposta interessant i per tenir en compte pel pròxim curs.

    ResponderEliminar