Un Grec per fer descobriments



L'estrena de Marie Chouinard
Pràcticament la meitat dels espectacles del Grec seran internacionals. Aquest any n'hi haurà 30, d'un total de 68, que seran de companyies estrangeres. "Volem portar a Barcelona el que està passant al món", deia ahir el director, Ramon Simó. I una de les obres que espera amb candeletes és l'estrena a Catalunya de la companyia de la canadenca Marie Chouinard. Són un fenomen de la dansa contemporània a tot el món, i l'espectacle Body remix / Les variations Goldberg es considera una peça emblemàtica de l'última dècada. Els ballarins utilitzen objectes com crosses, cordes, pròtesis, barres horitzontals i arnesos, que permeten als ballarins fer noves formes mentre segueixen les Variacions sobre les variacions de Louis Dufort.
El Grec es concentrarà als cinc escenaris de Montjuïc. Només hi haurà quatre teatres que programin obres dins el festival durant un mes. Al Poliorama Sílvia Munt dirigirà Dubte, amb Ramon Madaula, Rosa M. Sardà i Nora Navas. La Sala Beckett farà El principi d'Arquimedes , el Romea i la tropa de Julio Manrique protagonitzaran la Senyoreta Júlia i La Seca acollirà l'experiment Pallarina, poeta, puta de Mar Gómez, Dolors Miquel i Magda Puyo.
El Grec continuarà amb una programació musical eclèctica (d'Els Amics de les Arts a Katie Melua i Jane Birkin), però es volen acostar a la creació. El primer pas és el cicle Off the Record, en què donaran carta blanca perquè toquin el que vulguin a Santi Balmes, Muchachito, Martirio i Quimi Portet.
Doble ració de Santos i Comelade
Pascal Comelade i la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcellona encetaran l'Escenari Grec l'1 de juliol en un espectacle ja estrenat. Després Comelade tornarà a ser convidat al festival de la mà dels CaboSanRoque, que li proposaran a ell, a Carles Santos, a Pierre Bastien i a Joan Saura que toquin amb la seva Orquestra Mecànica de la França Xica en l'espectacle El run-run del nyigo-nyigo . Les composicions per a coral de Santos seran protagonistes de la Cantúria cantada , gràcies al Cor de Cambra del Palau.
El millor teatre físic del món
La fisicalitat i la multidisciplinarietat són dues constants del festival, i amb noms de primer ordre, com Peeping Tom amb 32 rue Vandenbranden i els islandesos Vesturport amb Metamorphosis . Hi haurà una secció d'innovació amb espectacles tecnològics i interactius.
Clàssics que no semblen clàssics
La promesa que no hi hauria cap clàssic al Grec s'ha complert només a mitges. Ramon Simó serà flexible amb aquesta màxima que es va autoimposar quan les obres parteixin de clàssics però tinguin una visió contemporània en estètica i contingut. És el cas d' El gran teatro del mundo , de Calixto Bieito, o les dues produccions dels italians Motus que s'acosten a Antígona . "Mai he negat la viabilitat dels clàssics ni que es puguin explicar. Però hem de fugir de la representació convencional del text clàssic", defensa Simó.
Mozart, Nat King Cole i 'Don Giovanni'
El seductor Don Joan és una dona. A Don Giovanni. Keine Pause David Marton fa un collage amb òpera, Mozart, jazz, Nat King Cole, guitarra elèctrica... Marton és un músic foguejat amb Castorf i Marthaler que ha fet el salt a grans formats.
Música 'A la ville de... Barcelona'
Joan Ollé reviu la història de Barcelona des de principis de segle a través dels seus personatges més cèlebres. De la Monyos a Floquet de Neu. De Joan Maragall al foxtrot de Los Clippers. Tots els personatges (actors habituals d'Ollé) es reuniran en una taverna on fins i tot hi ha l'alcalde Pich i Pon.
Espectacles itinerants
Per fer notar a tots els barris que el juliol és època de Grec, hi haurà dos muntatges itinerants. L'ànima del bus ,de Martí Torras i Jordi Martínez, i el nou espectacle d'IT Dansa, Kamuyot .
El circ és un gènere de primera
Ramon Simó -exdirector de FiraTàrrega- trobava el circ infrarepresentat al Grec. Hi posarà remei muntant una carpa específica per a aquest gènere, programant cabarets de circ, tallers per a infants, però també obres internacionals com l'original Popcorn machine , de My!Laika, o l'aeri Le grand C, de la Compagnie XY. També s'homenatjaran dues companyies veteranes: els 25 anys d'Escarlata Circus (presentaran tres muntatges) i els 35 de professió de Tortell Poltrona.
Font: www.ara.cat

No hay comentarios:

Publicar un comentario