Raluy canta a l'alegria


Font: Jordi Bordes (elpuntavui.cat)
És la quinzena temporada del circ Raluy a Barcelona. La companyia situa els seus carruatges i l'envelat al costat de la plaça Antoni López fins al 20 de gener. Els 16 números que reuneix l'espectacle han pres el nom d'Allegro. El seu productor executiu, William Giribaldi, considera que, davant de la situació política i econòmica, i el drama de l'increment de l'IVA en els espectacles de cultura, “el que fa falta és somriure”.
Com ja és habitual, la seva gala conté propostes d'acrobàcia, a càrrec de membres de la família Raluy i altres de convidats: cal remarcar l'equilibrista Pat Bradford, el ventríloc Kevin Huesca i l'ensinistrador de gossos Davide Zammiri. El pallasso Sandro Roque, un fix dels últims anys, continua en cartell. Els Raluy ha decidit assumir el cost de l'IVA: no han apujat els preus de l'any passat. El director Carles Raluy diu que cal facilitar-ne l'accés a la societat: “Els que no poden, no vindrien; calculem que tindrem menys guanys per persona però que ho podem recuperar- sumant-hi una assistència més gran”.
Aquest any hi llueix el treball de Bradford, quarta generació d'una família circense belga. En comptes de treballar amb la perxa, el trapezi i la bàscula, tal com és tradició a casa seva, ha saltat a l'especialitat d'equilibrista. És l'única persona al món que pot ballar claqué amb unes xapes a les mans, mentre fa la vertical. També el ventríloc italià Kevin Huesca és una convidat estel·lar. Garanteix humor. Sobretot quan convidi tres espectadors a fer de ninots. Ells mouen la boca mentre el ventríloc construeix un gag tot donant-los veu. També promet diversió el partit de bòxers guarnits del Barça i del Madrid. Simularan un partit de futbol. En realitat, segons reconeix Giribaldi, s'aprofita que els gossos sempre juguen a perseguir una pilota. Per tant, serà imprevisible el resultat del clàssic, però es procura, fa broma el productor, “que sempre guanyi el Barça” per fer contenta l'audiència.
La família Raluy constitueix bona part d'Allegro. Carles Raluy és el mestre de cerimònies, Niedziela i Emily Raluy presenten un número de funambulisme, que van estrenar a les festes de Sant Narcís de Girona. Kerry Raluy i Jean Cristophe des Beuchamps proposen un duet sensual de teles. Rosa Raluy debutarà amb tela de seda. Louisa Raluy s'arrisca i incrementa la dificultat de la seva anella aèria amb exercicis de contorsió des de la cúpula del circ. Kimberley i Jillian Giribaldi Raluy, premiades amb el Zirkòlika del 2011 com a artistes novells repetiran el seu número d'acrobàcia al terra. Lluïset i Bilin Raluy, junt amb Bigotis protagonitzen les entrades de circ.

No hay comentarios:

Publicar un comentario