Masha ja no està embarassada

Font: Jacinto Antón (elpais.com)

Notícies a casa dels Prozorov, la família acantonada en províncies que sospira per Moscou: les tres germanes tornen a la feina i la mitjana, Masha, ja no està embarassada. Efectivament, torna un any després a la Sala Atrium de Barcelona, on es va estrenar, Les tres germanes (deconstructing Txèkhov), l’aplaudidíssim muntatge de l’obra de José Sanchis Sinisterra que subverteix i retalla la peça original del dramaturg rus . I torna a l’escenari amb la novetat que Mireia Trias, l’actriu que interpreta Masha, l’enamoradissa, romàntica i una mica fresca Masha, ja ha estat mare.
Una de les sorpreses de l’espectacle que dirigeix Raimon Molins va ser que la Mireia encarnés el seu personatge amb un bombo de sis mesos i mig. “Bé, quan vaig començar estava de cinc i mig, durant les actuacions vaig passar d’estar més o menys normal a posar-me com una bola”, riu l’actriu, amb una experiència tan bonica com interessant: actuar embarassada en la versió d’un gran clàssic, i ara tornar-ho a fer sense estar-hi.
“Quan vam projectar el muntatge no tenia previst quedar embarassada”, recorda. “Però no va semblar un obstacle. En realitat, de les tres germanes de la peça, Olga, Irina i Masha, només Masha, la meva, podria estar embarassada. És l’única casada. A escena resultava una contradicció molt interessant que fos la que no somia, la més realista, fins amargada, i que en canvi portés aquest germen de futur que és un fill. El text final, que Sanchis fa dir a les tres germanes alhora i que parla dels que vindran, sonava molt pertinent dit per una embarassada”. De qui és el fill de Masha?, pregunto, ¿de l’insofrible marit mestre o del galant coronel Vershinin? “No crec que Masha arribés a ser infidel, ni amb Txèkhov ni amb Sanchis” (!). “El que fa és només lligar, quatre petons. Segurament és del seu marit. Aquesta circumstància fa encara més impossible el seu amor per Vershinin”. A Les tres germanes desconstruïdes de Sanchis Sinisterra, plena de jocs metateatrals, només actuen tres actrius, que encarnen diferents papers. Mireia interpreta també Natasha, la cunyada arribista, a la qual li va molt estar prenyada.
Quins avantatges i desavantatges té actuar embarassada? “Llances una imatge de gran vulnerabilitat, cosa que pot ajudar a l’empatia del públic amb el teu personatge. Jo plorava molt, i mira que no hi tinc tendència. La respiració és diferent, una dificultat tècnica afegida. Et canses molt”. El nen, Joan, “ha sortit molt normal”, tot i l’experiència d’haver acompanyat la seva mare en tantes representacions. “Veurem si li tira l’escenari, haurà sentit els aplaudiments i semblaven agradar-li, perquè al final es movia molt”.
Mireia Trias assegura que no ha modificat el personatge malgrat el canvi que ha experimentat ella. El problema, apunta, ha estat haver de refer el vestuari.

No hay comentarios:

Publicar un comentario