Temporada Alta tindrà un festival a Buenos Aires


Font: Laura Serra (ara.cat)
El Festival Temporada Alta va tancar diumenge la seva 21a edició de nou amb xifres extraordinàries de públic: 134 funcions, 45.000 espectadors i un 90% d'ocupació. "Ha sigut l'any més difícil amb diferència -assegurava ahir el director del certamen, Salvador Sunyer-. Sense el públic no hauríem pogut acabar el festival". La retallada pressupostària del 30% sumada a la dificultat de trobar espònsors i a l'impagament d'un milió d'euros per part de la Generalitat corresponent a les dues últimes temporades -per una qüestió tècnica que s'han compromès a solucionar al febrer- ha posat el certamen "al límit".
Per això Sunyer va marcar ahir les claus -reptes i incògnites- per poder garantir la viabilitat del certamen els pròxims anys.
L'aposta internacional
Subvencions i aliances amb els millors festivals estrangers
Sunyer ha signat un conveni amb els cinc grans festivals europeus per produir 45 obres. També ha obtingut una subvenció europea per portar creadors de l'Europa de l'Est i una d'espanyola per dur-ne de llatinoamericans. La setmana dels programadors, que va reunir la flor i nata dels gestors europeus, així com l'aliança amb el Teatre Archipel de Perpinyà seguiran sent crucials.
Neix un 'germà' argentí
Claudio Tolcachir obre un 'spin-off' a Buenos Aires
El festival que ha descobert el teatre alternatiu argentí als catalans farà el salt a Buenos Aires. El dramaturg Claudio Tolcachir acollirà al febrer al seu teatre, Timbre 4, un petit Temporada Alta on es podran veure quatre obres catalanes i es farà un Torneig de Dramatúrgia que enfrontarà autors catalans i argentins.
Saber fer 'teatre pobre'
L'argentinització del teatre català com a repte creatiu
"Quan portes espectacles de fora, t'adones que la diferència de mitjans és brutal. Aquí sempre hem tingut pocs recursos, però fa poc que es treballa amb quasi res, a la manera argentina", diu Sunyer. Tolcachir en diu teatre pobre . "Els temes, la situació que passem, ja han arribat al teatre, però a la forma ens hi hem d'acostumar, perquè són fórmules que no dominem i és fer passos enrere".
Equilibrar les xifres
Buscar més fons propis i dedicar-los a la producció
L'objectiu del Temporada Alta és aconseguir l'equilibri del pressupost amb el 33% de diner públic, el 33% de patrocini i el 33% de taquilla. Sunyer considera innegociable que el 45% del pressupost es dediqui a la creació: "No es poden fer EROs als equips artístics".
La incògnita d'El Canal
El Centre d'Arts Escèniques es queda sense director
Després de quatre anys, Salvador Sunyer deixa la direcció del Centre d'Arts Escèniques de Girona-Salt El Canal. Els Ajuntaments de Salt, Girona i la diputació gironina han creat un consorci que convocarà un concurs públic per al 2013 que ja va amb retard. Sunyer no té clar si s'hi presentarà: "Però tinc la certesa que hi ha la voluntat que Temporada Alta i El Canal deixin de treballar conjuntament com a dues potes del mateix projecte, i això ens sembla greu".

No hay comentarios:

Publicar un comentario