EXPERIÈNCIA: AIXOPLUC


Quatre setmanes seguides d'una nova experiència teatral. A falta de Microteatre propi, Barcelona crea noves formules per donar a conèixer noves companyies que opten per reformular el teatre amb nous primes i noves mirades sobre la realitat.

Tornem a l'Espai Lliure, aquest any Lluís Pasqual ha decidit recuperar-lo per fer muntatges de petit format i aquest cicle anomenat Aixopluc. El mític espai a quatre bandes amb escenografia al mig deixa pas a un cafè teatre, amb escenografia convencional apujada en una tarima.

Són propostes molt joves, innovadores, amb textos de 15 minuts aproximadament de durada i destinades a connectar amb el públic. Per això no entenc com enlloc de sentir el teatre de prop, s'opta per distanciar-lo del públic posant una mena de paret imaginària i pujar-lo a un escenari. L'experiència seria molt més satisfactòria si s'optes per eliminar aquesta distància i l'escenografia estigues arran de terra. Es troba a faltar aquesta proximitat que tenen algunes sales de Barcelona.

Només he assistit a dos les quatre Aixopluc. El segon, 21/12/12 i el tercer, A 6 passos del NY Times. Diferents temàtiques engloben a 3 companyies per setmana. Hi ha destinacions diverses, algunes més encertades que d'altres, més provocadores o més tradicionales. Alguns fins i tot poden arribar-se a desenvolupar una miqueta més i convertir-se en un muntatge de llargada convencional.

Com a experiment està bé. Faltaria definir alguns termes, com la selecció de les companyies. Algunes molt experimentades, altres no tant que et deixen amb molts peròs al cap. Està renaixent l'esperit de companyia, i aquest Aixopluc podria ser un bon pas per donar-se a conèixer.

Com tota prova, segur que es poden extreure conclusions necessàries per millorar de cara a una més que desitjada segona edició. El talent s'ha de compartir i posar ponts perquè el que han mostrat aquest any es pugui aviat veure representat en un escenari més gran i amb més mitjans. Necessitaríem més apostes de futur com aquesta, un aplaudiment pel Lliure per gosar ser la primera.

No hay comentarios:

Publicar un comentario