Triple salt cap a l'èxit Els premiats



Un total de 14.432 espectadors i les localitats totalment exhaurides en les 10 funcions del festival, en un èxit sense precedents a Figueres que situa el certamen en el “mapa dels millors festivals de circ”, segons l'organització, i confirma com una “bona opció” l'aposta que havia fet l'Ajuntament de Figueres, segons el seu alcalde, Santi Villa, que ahir va avançar en declaracions a El Punt Avui que la Generalitat, que aquest any ha rebutjat donar suport al certamen i dóna prioritat al festival Trapezi de Reus, participarà l'any que ve en el finançament d'un festival que, amb un pressupost molt baix, de només 250.000 euros, ha nascut amb molts problemes de diners i no es va poder fer l'any 2011 per falta de recursos.
L'alcalde, que havia reivindicat la implicació de la Generalitat, va rebre la bona notícia per al certamen per boca del director general de Cultura, Jordi Cabré, el màxim representant de la Generalitat que ha assistit al certamen. Per l'alcalde, amb vista a les futures edicions cal “millorar aspectes de l'organització i els accessos al castell”, i durant els dies vinents caldrà asseure's per parlar d'això i també de la implicació de l'Ajuntament de Figueres.
La gala d'or dels premis va tornar a viure ahir un ambient extraordinari, però això ja ha deixat de ser notícia. Els nou membres de la Troupe Zola, del circ estatal de Mongòlia, van obtenir un dels dos premis Elefants d'Or de la primera edició del festival. El segon Or, bastant més discutible, se'l van emportar els vuit membres de la companyia Grechushkin, que en representació del circ Nikulin de Moscou han portat un número de barra russa. El jurat estava presidit per Rolph Knie, que, juntament amb Villa, va lliurar el premi. Durant la mateixa gala, el director del festival, Genís Matabosch, va manifestar que aquests dies “es parla massa d'ell”. Ho va comentar abans de presentar el seu més estret equip de col·laboradors, amb qui, va comentar, ha “patit dies i nits” per tirar-ne endavant l'organització. Per conèixer la magnitud de l'organització, s'han preparat 300 viatges i 1.800 àpats. Un total de 100 empreses han donat suport al festival. Tot i que se n'anirà a casa sense or, l'artista novaiorquesa Alexandra Pivarals Sasha serà una de les grans triomfadores d'aquesta primera edició del festival. El seu extraordinari llançament de ballesta amb un sol peu en equilibri li ha suposat un premi Elefant d'Argent del jurat i també el premi del públic, tot i que el respectable va reaccionar ahir més aviat amb tebior quan es va anunciar.
En la mateixa categoria d'Argent, i tot i haver d'actuar a menys altura de l'habitual per problemes tècnics, també s'ha endut un premi l'artista colombià de 28 anys James González pel seu número taquicàrdic de rola-rola dalt de la plataforma aèria. Durant la gala es van repartir una vintena de premis, dos dels quals duen el nom de persones mortes recentment: el premi al gironí Carles Navales, i el premi Manel VallèsTotó, que va recaure en el pallasso nord-americà Adam Kuchler.
Entre les múltiples personalitats del circ mundial que aquests dies han passat per Figueres hi ha Alain Frère, un dels més grans col·leccionistes del món de circ i director artístic del festival internacional de Montecarlo, el certamen en què s'ha emmirallat el festival de Figueres, que en la primera edició ha aconseguit trencar les previsions més optimistes.
Premis Or
Troupe Grechushkin (Rússia). Doble barra russa.
Troupe Zola (Mongòlia). Salt a la bàscula.
Premis Plata
James González (Colòmbia). Rola rola aeri.
Sasha (Estats Units). Contorsió.
Premis Bronze
Makarov's (Rússia). Funambulisme a gran alçada.
Rich Metiku (Etiòpia). Contorsió.
Premi dels crítics
Duo daring Jones (Estats Units). Trapezi fix.
Premi imatge
Thu Hien (Vietnam). Funambulisme.
Premi especial Carles Navales
Duo Dam (Canadà i Mèxic). Mà a mà.
Premi especial Germans Totó
Adam Kuchler (Estats Units). Pallasso.
Premi Firebird Productions
Thu Hien (Vietnam). Funambulisme.
Premi Rosgoscyrk
Alfonse Coconut (Rússia). Pallasso.
Premi Nikulin de Moscou
Rich Metiku.
Premi Procircus
Orquestra Carmino d'Angelo.

Font: Marcel Barrera (www.elpuntavui.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario