Dansa social de les faveles

Des de la profunditat de les faveles de Rio de Janeiro, Lia Rodrigues presenta Piracema al Mercat de les Flors, només fins aquest diumenge. La coreògrafa, impulsora de generar futur als nois d'aquestes zones empobrides del fulgurant Brasil, manté l'interès en abordar la complexa relació entre l'individu i la col·lectivitat. En aquesta ocasió, parteix d'algunes de les històries personals, quotidianes, dels onze ballarins que intervenen en la producció, i les barreja amb el món dels somnis. La col·lectivitat acaba generant un únic punt de vista que atempta contra les opcions de cada individu. El Mercat de les Flors, que enguany manté un cartell amb el subtítol de les Utopies, convida novament Rodrigues perquè desenvolupi la seva dansa social que, pel rigor, es converteix en una indiscutible peça que narra, amb moviment, la contradicció entre la comunitat i la persona.
Rodrigues és una activista cultural (del 1992 al 2005 va ser la directora artística del festival anual de dansa contemporània Panorama a Rioarte de Dança) que segueix en actiu com a directora i productora dels seus espectacles. Els seus treballs estan reconeguts tant al Brasil com a l'estranger. Per això no sorprèn l'elevat nombre de coproductors de Piracema, una fórmula que garanteix d'entrada una àmplia exhibició per cada una de les sales productores.
A mig camí entre la performance, les arts plàstiques i la dansa, l'obra de Lia Rodrigues presenta un cos que deixa enrere la comoditat i la familiaritat per passar a l'exploració i penetrar en un pla desconegut. El 1990 funda a Rio de Janeiro, on va tornar després de treballar a França amb Maguy Marin, la Lia Rodrigues Companhia de Danças; va establir la seu a la favela de la Maré de Rio de Janeiro, on va dur a terme el seu projecte artístic Residência Resistência i on va inaugurar el Centro de Arte da Maré: una escola de dansa pensada per oferir formació als joves ballarins de la favela i d'altres parts del país.
Font: J.B. (www.elpuntavui.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario