Miró màgic ballat



Font: J.B. (elpuntavui.cat)
La companyia Aracaladanza tanca el seu viatge per les arts plàstiques amb Joan Miró. Signa l'espectacle Constelaciones, com la sèrie de 23 quadres del pintor. El fundador de la companyia de dansa per a tots els públics, Enrique Cabrera, tenia clar que Miró seria l'artista que se li resistiria més per acostar a l'escena. Per això, va engegar la seva trilogia sobre l'obra plàstica amb els personatges que apareixien a El jardí de les delícies, d'El Bosco (Pequeños paraísos, 2009), i més tard va plasmar els personatges obertament enigmàtics de Magritte (Nubes, 2010). Quant a Constelaciones, estrenat per Nadal al Teatro de la Abadía, la companyia prepara sis sessions de caps de setmana (dissabtes a les 18 h, i diumenge a les 12 h i a les 18 h) fins al 10 de març, a més de diverses sessions per als escolars.
La Fundació Miró ha participat en la recerca. De fet, dibuixos com ara el paraigua que Miró va pintar amb llapis als sis anys (el primer que hi ha conservat) i els seus ninots, que Enrique Cabrera intueix que podrien ser un còmic, han inspirat Constelaciones. Dimecres, es preveu una sessió adreçada als especialistes de Miró. Serà el moment de veure si, efectivament, la dansa respira Miró. El coreògraf ha rebutjat la idea de plasmar algun quadre en concret i ha fragmentat molt les sensacions que han anat inspirant les escenes. Sense un fil narratiu, el viatge sensorial va de la participació de Miró en els tapissos de més envergadura fins a una època més oriental. Els colors, la signatura més evident de l'artista, són el camp des d'on es van desgranant els quadres i les situacions.
Ahir ja se'n va fer una sessió per a escolars. La canalla celebrava els jocs escènics, que transformen espais amb agilitat i molta eficàcia. Sovint s'hi referien dient que era “màgic”, diu gratament sorprès el director del Mercat de les Flors, Francesc Casadesús.
Aracaladanza ha rebut un encàrrec per al 2014 per fer una peça sobre El Greco, que coincidirà amb els 400 anys de la seva mort. Cabrera està molt satisfet de l'encàrrec, tot i que veu dificultats a mostrar a la canalla el món fosc de l'artista. Ja fa un parell d'anys que Casadesús insisteix perquè prepari una trilogia a partir dels universos musicals. Cabrera no ho descarta, però encara no parlen de calendaris; serà qüestió de temps. El Mercat de les Flors ha passat a ser coproductor de tots els seus muntatges, que cada cop més viatgen a l'estranger, l'escenari imprescindible per sobreviure.

No hay comentarios:

Publicar un comentario