La Fabra i Coats, l'Heliogàbal, Filmin, el dramaturg Jordi Casanovas i l'escriptora Josefa Contijoch, entre els premiats de Ciutat de Barcelona

Font: ara.cat

La meitat dels premis Ciutat de Barcelona, dotats cadascun amb 7.000 euros, han tingut com a destinataris col·lectius, tot un símptoma de la situació actual del sector. El president del Comitè Executiu del Consell de Cultura, Toni Monegal, ha reivindicat fins i tot un premi genèric per als qui continuen treballant en el sector cultural: "Només per ser-hi", ha dit somrient.
Aquest any un dels premiats és la Fabrica de Creació Fabra i Coats dels arquitectes Manuel Ruisánchez i Francesc Bacardit. El jurat ha decidit premiar la versàtil fàbrica de creació, on hi ha des d'espais d'assaig i creació, fins a exposicions, per la proposta de "noves opcions d'utilització dels seus espais al servei de la cultura i la societat contemporània, mitjançant infraestructures versàtils, que permeten uns usos polivalents i simultanis". Els dos arquitectes han destacat l'austeritat del projecte i el fet que gairebé tot el mobiliari és reciclat.
Un dels altres premiats ha estat Jordi Casanovas, autor i director de l'obra Pàtria, per la seva tasca com a dramaturg i dinamitzador de l'autoria catalana mitjançant la SalaFlyHard. El coreògraf Álvaro de la Peña i el seu treball Barris en dansa o l'espectacle Le Gran C de la Companyia XY han estat també reconeguts.
En Arts Visuals s'ha premiat Idensitat per l'exposició Idensitat-5. Ciutats intervingudes a La Capella de l'Antic Hospital. La sala Heliogàbal ha rebut el premi de música per "la seva programació anual i per haver esdevingut un espai de creació de referència, motor i punt de trobada de l'escena musical catalana". L'Esbart Català de Dansaires ha rebut el premi de Cultura Popular i Tradicional. La traducció de Miquel Casacuberta d'Els papers pòstums del Club Pickwick de Charles Dickens ha estat premiada per la capacitat del traductor d'aconseguir un estil que respecta l'antiguitat del llenguatge de Dickens i acosta l'obra als lectors contemporanis. L'escriptora Josefa Contijoch ha estat premiada per Sense alè, i Clara Usón, per La hija del Este.
El premi Creativitat i Innovació ha estat per a Filmin. El jurat ha considerat que la plataforma digital de cinema és un "model per a la difusió del cinema independent, ja que esdevé prescriptor en la comunitat cultural". L'Institut Mosiès Broggi ha estat reconegut amb el premi Educació per "la transformació docent i social del centre impulsada per l'equip educatiu, que ha culminat amb una nova proposta de secundària i de formació professional, tot establint relacions amb entitats del barri i la ciutat". El premi Gastronomia se l'ha endut Quim Vila per Vila Viniteca i l'Associació Marató de l'Espectacle ha estat reconeguda per la projecció Internacional de la Ciutat de Barcelona que ha fet amb el seu espectacle Ciutats que dansen.
Altres premiats han estat Rosa Badia pel programa Tot és comèdia a Ràdio Barcelona i l'obra Les dones soles a la baixa edat mitjana: una lectura sobre la viduïtat de la historiadora Mireia Comas. El premi d'Investigació Científica ha estat per a Roderic Guigó al capdavant del consorci internacional ENCODE. Eloy Fernández Porta ha estat reconegut per seu assaig Emociónese así, per la "seva innovadora crítica de la cultura visual contemporània i l'impacte que aquesta té en la construcció de les emocions". 

No hay comentarios:

Publicar un comentario