El Salvador Espriu menys conegut puja als escenaris



Font: Ramon Esteban (elpuntavui.cat)
I si Espriu no fos només aquell home circumspecte que per a la història ha quedat, sobretot, com el gran poeta? I si a més de tenir aquell talent més reconegut va ser un excel·lent prosista? Ho va ser, efectivament, però això que és evident pels que s'han submergit en la producció de l'escriptor de Santa Coloma de Farners no ho és tant en l'imaginari col·lectiu. Precisament l'Any Espriu, que s'està celebrant amb motiu del centenari del seu naixement, pretén, entre altres objectius, acostar tota la seva obra al gran públic.
Un dels vessants que ha restat a l'ombra de l'Espriu més líric són els seus contes i narracions, en què, a través de personatges singulars, l'autor ens explica el món. D'aquest univers tracta Els ninots estrambòtics del doctor Ripseu, una lectura dramatitzada que, en el marc de l'Any Espriu, s'estrenarà el dia 15 que ve a l'auditori de l'Ateneu de Banyoles. Ahir ho van presentar a la premsa.
Jaume Boix Angelats signa la dramatúrgia de l'espectacle, que interpreten Jordi Coromina (també n'és el director) i Teresa Vallicrosa, acompanyats del músic Joan Sanmartí, que ha compost unes peces expressament per a l'ocasió. El doctor Ripseu (un àlter ego d'Espriu) va rememorant una vintena de personatges creats per l'autor d'El doctor Rip. “Són gent inversemblant que ens fan reflexionar sobre la realitat”, va dir Boix Angelats, segons el qual Espriu tenia “un extraordinari sentit del grotesc, del sarcasme”, amb influències de Valle-Inclán. En el rerefons dels textos –va dir el dramaturg–, hi ha la dificultat de l'ésser humà per posar-se d'acord amb els altres, una dissort que capficava Espriu.
La paraula, un tresor per a l'actor

A Jordi Coromina –actor del Pla de l'Estany conegut, sobretot, per haver estat el creador de la companyia (Per) Versions, amb Pep Cruz– aquesta producció li ha permès descobrir una extraordinària riquesa de vocabulari. “Per a qui li agrada treballar amb la paraula, Salvador Espriu és meravellós”, va afirmar, i va posar al mateix nivell la satisfacció que tindrà el públic amb la que obtenen els intèrprets. Coromina comparteix escenari amb l'actriu Teresa Vallicrosa (l'any passat se la va poder veure a Noies de calendari i a Follies) i el músic Joan Sanmartí (ha tocat amb Manel Camp, Maria del Mar Bonet i Marc Parrot, entre molts altres). De fons, es projecten unes caricatures fetes per Kitu Pau.

No hay comentarios:

Publicar un comentario