Parella extemporània


Es pot considerar una estrena, tot i que la mateixa companyia assegura que el text de Fes-m'ho tot(Jordi Arbonès Nif) no ha variat massa respecte a la versió que ja es va estrenar fa gairebé 10 anys, el novembre del 2001 a La Planeta de Girona. És la mateixa sala on es podrà veure avui (21h) aquesta peça recuperada amb els mateixos intèrprets: Abelard Ventura, que és el barber Guixeres, i l'actor i cantant gironí Ferran Frauca, que és Duncan, però aquesta vegada amb un director –l'anterior van compartir la direcció, l'autor i els intèrprets– que hi aporta una mirada nova, Víctor Álvaro, malgrat que Nif ha pres part activa en els assajos. Tots ells són la companyia Teatre La Kloaka.
Fes-m'ho tot presenta un parell de personatges molt singulars, extemporanis, absolutament aclaparats per la rapidesa dels canvis socials, econòmics i polítics, que han quedat fora del joc, com a espectadors marginals i marginats. Segons ferran Frauca, “la seva època ja ha passat”. Aquesta possibilitat de mirar-s'ho des de fora els atorga distància a Guixeres, el barber, i Duncan, el seu client ocasional, per analitzar allò que està passant i passar-ho pel seu sedàs, destil·lant una ironia fina i lúcida en ocasions; fora de focus, en d'altres, de persones que ja han viscut unes tres quartes parts de la vida que els ha tocat viure. Tal i com explica Frauca, Guixeres és un personatge “sol com la una”, ancorat en el seu món, on el temps passa de manera diferent que en el de la resta del món, un home que somnia en un lloc utòpic on poder fugir i que té un nom, Biedma, en referència a la poesia de Jaime Gil. A la barberia de Guixeres hi arriba Duncan, un fracassat, estafador ocasional, trist venedor de porta a porta, client habitual de puticlubs i resident en una pensió de mala mort. Els dos personatges travaran amistat i es conxorxen contra les forces que canvien amb agressivitat el seu barri, el d'una ciutat mitjana, com Girona. El diàleg dels dos personatges, segons Frauca, és del gènere tragicòmic.
La companyia té alguns projectes per donar continuïtat en altres formats a aquests personatges i d'altres de l'univers literari de Nif, alguns ja coneguts, com Klaus i Mortimer (d'origen televisiu), i d'altres que seran nous.

Jornades amateur
La funció Fes-m'ho tot forma part del programa d'actes que envolten l'assemblea anual de l'Associació Teatral Amateur Gironina (ATAG) –abans Associació Teatral de les Comarques Gironines (ATCG)–, que agrupa la majoria de les companyies teatrals amateurs gironines, se celebrarà demà (19h) a la mateixa sala La Planeta. Al matí (10h) ja s'haurà fet el taller La construcció del personatge, a càrrec de l'actriu i docent d'El Galliner Marta Corral. Després de l'assemblea la companyia mallorquina Estudi Zero Teatre, que celebra el seu 25è aniversari, oferirà una funció de l'espectacle de teatre de l'absurd La cantant calba, d'Eugène Ionesco, segons la traducció de Biel Mesquida.
Font: Dani Chicano (www.elpuntavui.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario