La fórmula dels mons paral·lels

Fuente: J. Bordes (elpuntavui.cat)
Una altra vegada la ciència al teatre. El que pot crear reticències a l'espectador, l'autor britànic Nick Payne ho integra com a repte dramatúrgic perquè esdevingui una atractiva posada en escena. Constel·lacions s'atreveix a respondre a la pregunta “Què passaria si...?” posant-ho a escena. El públic anirà descobrint, en les escenes posteriors, quina de les hipòtesis anteriors s'ha concretat. El plantejament de l'existència dels mons paral·lels (que ja intuïa Calders, per exemple) s'executa entre una científica que treballa en aquesta teoria i un apicultor. Un noi i una noia dels quals, potser, neix una història d'amor particular. L'obra es pot veure fins al 17 de març al Teatre Akadèmia.
La directora Mònica Bofill va triar aquest text com a projecte de final de carrera de l'Institut del Teatre. Tenia referències d'un text ben valorat ja al Royal Court de Londres i, posteriorment, pel premi Evening Standart Theatre Award. Payne va guanyar el guardó, batent un nou rècord com a autor més jove, amb 28 anys. Bofill ha pogut treballar durant més d'un any amb els actors, gràcies al suport de l'Institut del Teatre. Batejada com a comèdia romantiquàntica, la peça presenta de manera entretinguda i amb jocs dramatúrgics eficaços una peça que aporta reflexió i que fa que “l'espectador surti més ric”, segons comenta la directora de la sala, Mercè Managuerra. El pas pels 43 universos que planteja l'escena convida a veure un “fregolisme emocional” dels actors, celebra Bofill.
Payne és una de les set veus que l'Obrador de la Sala Beckett té com a referència europea pels pròxims anys. La companyia Sixto Paz (liderada per l'actor Pau Roca) va presentar el primer treball d'aquest dramaturg: Si existeix, encara no ho he trobat, amb traducció de Violeta Roca i direcció de Marilia Samper.

No hay comentarios:

Publicar un comentario