L'humor és un perill

“L'humor, com a objectiu, és un perill.” Aquesta és una de les sentències que van pronunciar ahir Jorge Picó i Sergi López, actors –també director el primer– i cocreadors de l'espectacle 30/40, Livingstone, una producció d'El Canal, que es va estrenar en la darrera edició de Temporada Alta i que es podrà veure avui al Teatre Principal d'Olot i demà (21 h, en els dos casos), al Teatre de Salt. L'humor és un perill perquè, segons aquest parell de creadors, que ahir van mantenir un col·loqui a la sala de graus de la UdG, si és l'únic objectiu, es converteix en quelcom intranscendent, fatu, en simple entreteniment, i segons López: “Hem de mirar d'aixecar una mica el nivell, és necessari prendre posició sobre les coses, i és estrany que això ho digui jo, que no em considerava un paio amb valors.” Per fer humor, van assegurar, “has d'estar cabrejat”.
La conversa d'ahir, conduïda per Àngel Quintana, va ser amena, com no podia ser d'una altra manera, malgrat que la sala de graus és un indigne congelador incòmode. Picó i López va semblar que tenien més clar que no pas el dia de l'estrena cap a on volien portar el seu espectacle, admetent que hi han restat simbolisme per afegir-hi concreció, de manera que la contraposició del món de normes preestablertes del tennis i del descobriment, l'inesperat i la llibertat que representa l'Arcàdia imaginària on apareix un cérvol mític, és més polida, més neta i més comprensible ara que fa unes setmanes. Cérvol, per cert, que se sotmet, no es rebel·la, i això va servir a Picó per fer una crida a la revolta davant un auditori que hi hauria de ser especialment sensible –malgrat que algun element és incapaç d'entendre que és una falta de respecte esmorzar dins la sala, fent tota mena de fresses, mentre es desenvolupa un acte acadèmic, i així ens va–: “El cérvol calla –va dir Picó– mentre l'home intenta encotillar-lo. És la relació que mantenen el poder i el súbdit. No es rebel·la, exactament igual que passa ara.”
El proper capítol d'aquest cicle de xerrades el protagonitzarà, encara en una data per determinar, el director Àlex Rigola, que actualment està preparant la posada en escena de Coriolà, de Shakespeare.
Font: Dani Chicano (www.elpuntavui.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario