Varietat de varietats



Després de mesos de dubtes i incerteses, la Fira Festival Trapezi (Reus) ha decidit la direcció artística per concurs públic. Hi aspiraven els projectes de Johnny Torres, Joselito Hernández, Jordi Gaspar i l'Associació Enfilat (Clara Matas-Lídia Gilabert). Però tot indica que, en l'interregne sense direcció al CAER, la regidoria de Cultura de Reus va negociar la direcció o l'assessorament de Trapezi amb Louisa Raluy. Tanmateix, el 21 de desembre Ferran Madico arriba a la direcció del CAER i el 19 de gener es decideix el concurs a favor del projecte de Jordi Gaspar. Malgrat que algú vulgui veure fantasmes en la resolució del cas (lluites de poder, pugna clàssic-contemporani o altres fantasies), s'hi han respectat el protocol establert i la legalitat d'un concurs públic.
Dels eixos programàtics de Gaspar em sembla destacable la idea de contractar companyies amb números encara no habituals al circ contemporani, com la barra russa, la roda de la mort i els d'Ícar. Ell i Madico coincideixen a intentar tancar un pressupost econòmicament plausible i artísticament solvent. Alhora, mantenen les coproduccions pactades amb les companyies Sifò (L'enreixat) i Atempo Circ (Learning). Trapezi farà el ple del 17 al 20 de maig.
Simultàniament arriba la notícia de la congelació del Trapezi de Vilanova a causa del col·lapse financer del consistori. Si, d'una banda, la regidora de Cultura, Marijó Riba, ha optat per hivernar cautelarment la Fira Festival (i el FIMPT), de l'altra, es manifesta decidida a augmentar la programació de circ tant al carrer com als equipaments municipals i en manifestacions com ara el carnaval i la Fira de Novembre. Riba m'apunta també intercanvis amb Trapezi de Reus. Cal sumar energies.
El Festival Internacional de Circ Castell de Figueres impulsat per Genís Matabosch (de l'1 al 4 de març) s'anuncia així: “Neix a Catalunya el primer i únic festival internacional de circ.” Home, senyor Matabosch: no em dirà que no està al corrent que d'ençà del 1997 cada any se celebren la Fira Festival Internacional de Circ Trapezi (Reus i Vilanova i la Geltrú) i el Curtcirckit de Montgat, i que la Fira de Circ de la Bisbal es va engegar el 1984! O vol insinuar que en aquestes mostres no se n'hi fa, de circ? Sigui com sigui, seria molt bo que a Catalunya hi arrelés un bon festival internacional de circ clàssic. L'art del circ es prodiga a 360 graus i –abuelo Cebolleta dixit– cal sumar energies.
Bateria de bones notícies
24 de gener: El fi estilista de la perxa xinesa Ignasi Gil m'avança que l'ha contractat el cabaret berlinès Wintergarten per a l'espectacle Am rande der nacht (Al llindar de la nit). L'acròbata –també cobejat pel Circus Flic-Flac– està en actiu a la companyia Elegants i al gener va actuar al Mercat de les Flors (Perdiendo el tiempo, companyia Mar Gómez). A Berlín, Gil compartirà programa amb, entre altres, el llegendari clarinetista de jazz Rolf Kühn, la star Katharine Mehrling, el duo Artemiev al trapezi, banda de set músics i cos de ball. De l'11 de febrer al 14 d'abril.
1 de febrer: El nou premi de Circ dels Premis Ciutat de Barcelona és per a la companyia Eia i el seu espectacle Capas (coproducció del CAER estrenada a Trapezi Reus i programada a la Mercè 2011).
5 de febrer, 13.30 h: El CAER, el Teatro Circo Price de Madrid i el Teatro Circo Murcia acorden programar en xarxa com a primer pas d'un circuit estatal de circ.
1 de febrer, 13.50 h: el Teatro Circo Price de Madrid i el CAER acorden coproduir un espectacle de circ amb Alba Sarraute, a estrenar el 2013 a Trapezi Reus, el Price i la Cité de Tohu a Montreal.
Font: Jordi Jané (www.elpuntavui.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario