La Tàpies dansa



Habitualment quan es visita un museu o un centre d'art és per admirar objectes, siguin pintures, escultures, vídeos o instal·lacions. De tant en tant, en els museus d'art contemporani s'hi realitzen també performances però programades prèviament, amb un horari establert. El que ja no és tan habitual és que en una exposició els objectes siguin substituïts per ballarins, durant totes les seves hores d'obertura.

És el que ha fet la Fundació Tàpies de Barcelona, que dues setmanes després de la mort del pintor, ha continuat amb tota normalitat amb la seva programació prevista, a l'espera encara d'un gran homenatge a l'artista, la data del qual encara es desconeix. La vida continua i si fa quinze dies
l'espai de la Fundació va acollir grans teles de l'artista perquè els ciutadans donessin l'últim adéu a l'artista, ara són joves ballarins el que omplen la planta baixa i subterrània de la institució.

Coreografies al museu


Es tracta d'una exposició temporal concebuda pel coreògraf francès Xavier Le Roy, que ha titulat Retrospectiva, perquè és una mena de síntesi concentrada dels seus 26 espectacles. Sense voler desvetllar cap sorpresa a l'espectador, la mostra funciona com un continu work in progress, en què l'espectador ha de posar a prova la seva curiositat i ganes d'interactuar amb els ballarins. A la planta baixa es trobarà amb quatre ballarins, que executen coreografies i moviments diferents. Cristina Blanco, per exemple, ha concentrat tota l'obra de Le Roy en un moviment que dura tan sols un segon. A mesura que vagin passant els dies anirà ampliant el temps d'execució. Aimar Pérez, en canvi, recrea una versió de Giselle, de Xavier Le Roy, en què s'incorporen des de passos de Michael Jackson fins a postures de goril·la. El visitant pot també parlar i interactuar com vulgui amb els ballarins i ells reaccionaran de manera diferent, segons el nombre de visitants a la sala i la seva disposició. Tant la directora d'activitats de la Fundació, Laurence Rassel, com el mateix Le Roy adverteixen, però, “que aquestes obres vives poden espantar”. És la mateixa “por” que es té a l'art modern, hi afegeix el coreògraf.
Al subterrani, s'exposen dos ballarins més però el mateix Le Roy passarà unes hores cada dia pel museu i executarà per sorpresa un fragment de l'espectacle Sense títol, en una sala a les fosques ballant amb quatre maniquís.
A més de la pròpia exposició a la Tàpies, al Mercat de les Flors Xavier Le Roy presentarà quatre dels seus espectacles amb la seva companyia: Self Unfinished (10 de març); Le Sacré du printemps (28 i 29 de març); Product of Circumstances (12 d'abril); i Low Pieces (14 i 15 d'abril). El Macba també participa en el projecte amb unes sessions de grup de lectura.


Retrospectiva, de Xavier Le Roy.

Fundació Tàpies. aragó, 255. barcelona. del 24/2 al 22/4

Font: Montse Frisach (www.elpuntavui.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario