35 anys de titellaire
La sensació és que podria haver passat ahir. 1976: la ciutat bullia, la Rambla era viva i creativa i individus com Pepe Otal jugaven amb els seus titelles prop del port i per la Barceloneta. Entre la gent del Taller de Marionetes hi havia un joveníssim Carles Cañellas, llibertari, artesà i un dels titellaires més actius del país, i que ha acabat tenint més projecció internacional. El 1982 va fundar la companyia Rocamora Teatre, que manté en col·laboració amb la seva companya Susanna Rodríguez, i amb el qual ha picat a totes les portes, a cada barri i petita ciutat del territori.
Cañellas ho recorda mentre caminem prop del seu estudi, entre Gràcia i el Guinardó. Quan li pregunto si professionalment va ser un suïcidi, em respon: “El 1976, durant un permís del servei militar, els meus companys del TIZ, un grup format per joves estudiants amb els quals m'havia anat trobant durant els dos darrers anys per fer teatre i altres activitats de tota mena, em varen convidar a anar amb ells a veure un tipus molt interessant que feia marionetes a la Rambla, un tal Otal. En Pepe manipulava una marioneta que representava un encantador de serps. El ninot, vestit a l'estil hindú i amb turbant, era assegut a terra i tocava una flauta; davant seu hi havia una cistella, de la qual sorgia mig cos d'una cobra que es movia amb lentes ondulacions, tot seguint el ritme i els moviments de la hipnòtica flauta... En acabar l'actuació, em vaig adonar que davant meu s'havia obert una porta que havia de travessar immediatament; el que acabava de veure m'havia colpit molt intensament: la marioneta no tan sols havia encantat la serp, sinó també ho havia aconseguit amb mi mateix”, conclou. Així, la resta del permís, més tots els que vaig tenir fins a llicenciar-me, els vaig passar al local que en Pepe Otal havia ocupat al carrer Balboa de la Barceloneta, aprenent a construir i manipular titelles, i també actuant al carrer amb aquells objectes escènics, que m'havien captivat de manera tan sobtada i profunda. Així vaig esdevenir membre del Grup Taller de Marionetes. Més que un suïcidi, va ser, doncs, una revelació.”
Cañellas és el degà dels titellaires catalans i ha estat considerat per la crítica internacional com un dels millors i més hàbils d'Europa. Ha participat en 242 festivals i té al seu currículum el prestigiós premi de reconeixement a la carrera La Luna d'Argento 2004 del Festival Internacional de Teatre de Titelles La Luna è Azzurra de San Miniato (Pisa) i el de la millor animació per l'espectacle Solista al 11è World Festival of Puppet Art 2007 de Praga. Amb titelles sofisticats o simplement movent els dits de les mans mentre ens fa carburar la imaginació, Cañellas és únic. Per aquests motius són estímuls dobles els que ens condueixen a l'aniversari. El titellaire ens ho proposa amb els espectacles Solista. que representa els diumenges a les 12 del matí, fins al 26, i Petits suïcidis,teatre d'objectes, que va recuperar el mes passat. La proximitat amb el teatre, la pintura, l'escultura i sobretot la poesia ha estat una constant dels titellaires de la seva generació (Otal, Bertran, Gómez, etc.). Ens ho concreta així: “En el repertori hi tenim de tot, però en totes les produccions busquem incidir d'una manera o una altra en la sensibilitat de l'espectador. De vegades, és primer de tot a través del text; altres vegades, a través del gest o l'evocació d'imatges poètiques. Tot depèn de l'objectiu inicial de la proposta. El titella (en sentit ampli), com a eina d'expressió dramàtica, pot arribar a colpir de manera profunda l'espectador, independentment de l'edat i nivell cultural que tingui. No deixa indiferent ningú, fa pensar, fa sentir, fa riure, fa plorar, fa gaudir, perquè, si et sents interpel·lat directament pel que es fa o es diu en escena, s'adreça conscientment o inconscient a les teves més íntimes emocions. Talment com ho fa la poesia.”
Si tenen fills, néts o nebots, no se'ls perdin. Si no en tenen, tampoc. Cañellas els farà el regal per al millor diumenge.
Font: David Castillo (www.elpuntavui.cat)
No hay comentarios:
Publicar un comentario