El rastre d'una flama
Wadji Mouawad és un dramaturg avui pràcticament desconegut per al públic de Barcelona. Fins ara. Aquest dimecres s'estrena Incendis, una de les quatre parts d'una tetralogia en què aprofundeix en la recerca de la memòria per construir la identitat.Incendis comença quan dos germans bessons reben la notícia que la seva mare és morta i l'encàrrec d'esbrinar quin és el seu passat i les seves arrels, que trobaran lluny del tranquil Quebec, en el polvorí del Líban. El director Oriol Broggi ha traslladat l'escena al centre del Teatre Romea i ha disposat el públic enfront. Al centre, poc més que la sorra (l'element que identifica les seves produccions a la Biblioteca de Catalunya). De teló de fons i darrere les llotges, unes teles que recorden destrucció, foc i, sí, també sang.
En vista de la impossibilitat de disposar d'un repartiment extens, ha apostat per una companyia de només set actors. Clara Segura és la filla bessona, però també la mare i l'àvia. Julio Manrique és el fill bessó, però també el pare. Són uns personatges que hauran de conèixer les cruïlles vitals que han viscut els seus antecessors, unes limitacions que ells també reprodueixen. Incendis és una tragèdia èpica contemporània que parla de l'amor d'una mare i que es converteix en un cant: “Què passaria si totes les dones disposessin de la cultura per poder enfrontar-se al discurs violent dels homes?”, reflexiona la traductora del text, Cristina Genebat.
És una obra de gran profunditat, en què, a la intriga s'afegeix la poesia i la capacitat de narrar de Mouawad, que ha escrit aquesta tetralogia, en part, per entendre el seu propi viatge vital (als vuit anys surt del Líban per anar a França amb la família i, posteriorment, al Quebec). Són tres hores (amb una mitja part) intenses. Broggi diu, convençut, que “el públic en demanarà més; se li farà curta l'estona”, embriagat per la història. La coproducció entre La Perla 29 i el Romea estarà en cartell dos mesos. Tant Clara Segura (Antígona) com el director artístic del Romea, Julio Manrique (Hamlet) ja han treballat amb Broggi. Combreguen en el lloc on fer un text per emocionar l'espectador. Completen el repartiment Xavier Boada, Màrcia Cisteró, Clàudia Font, Xavier Ricart i Xavier Ruano, molts d'ells habituals en les darreres produccions de La Perla 29.
Per poder amarar-se de la tragèdia, el gros de la companyia es va traslladar al Líban, on van arribar a la presó de Khiam, un espai on Mouawad situa el naixement dels germans bessons, mentre la mare és víctima de la tortura. L'autor mai ha pogut anar a aquella presó, totalment derruïda. Al vestíbul del Romea s'instal·larà informació sobre l'autor, el conflicte del Líban i sobre Nawal, un personatge històric que Mouawad ha convertit en la mare morta. La tragèdia, que actualitza l'Èdip de Sòfocles, parla de les conseqüències d'una violència que es pot llegir al Líban, a la Guerra Civil o a l'ex-Iugoslàvia. La memòria i la violència no coneixen fronteres.
Font: Jordi Bordes (www.elpuntavui.cat)
No hay comentarios:
Publicar un comentario