Àlex Rigola, nou director resident
Salvador Sunyer va anunciar ahir que Àlex Rigola, que tancarà d'aquí a uns dies la seva etapa com a director artístic del Teatre Lliure de Barcelona, serà, com a mínim durant aquesta temporada 2011-2012, director resident d'El Canal. Rigola tindrà tres missions clares: primer, dirigir unCoriolà, de Shakespeare, per al qual ja compta amb intèrprets com Joan Carreras, Mercè Arànega i Alícia Pérez, mentre que la resta del repartiment està en curs. Està previst que s'estreni al febrer, si està llesta, a la nova sala d'El Canal, a la Factoria Cultural de la Coma Cros de Salt, i si no, al Teatre Municipal de Girona. La seva segona tasca serà fer-se càrrec d'un laboratori de creació sobre l'havanera adreçat a actrius i actors professionals, estudiants del darrer curs d'interpretació, o que faci poc que hagin acabat, que se celebrarà del 16 d'agost al 2 d'octubre al Teatre de Salt. En aquest laboratori, que no té com a finalitat presentar un treball acabat, però que finalitzarà amb una presentació pública, Rigola es farà càrrec de la creació i la interpretació, mentre que la cantant Nina impartirà les sessions de cant i Ferran Carvajal, les de cos. El laboratori és de participació gratuïta, limitada a entre 10 i 20 alumnes, i fins al 15 de juny es pot formalitzar la inscripció.
La tercera comesa de Rigola serà col·laborar en la potenciació de la projecció internacional del centre. En aquest sentit el centre està molt ben cobert, ja que al perfil del mateix Sunyer, unit al de Rigola, que és responsable de l'àrea d'arts escèniques de la Biennal de Venècia –on ha organitzat laboratoris de creació amb directors de primer nivell, com ara Ricardo Bartís– s'hi afegeix el de Narcís Puig, que ha estat la mà dreta de Rigola en la programació d'espectacles internacionals al Lliure, i també en la Biennal de Venècia.
Durant l'etapa de Rigola com a director resident –condició que també tenen Carles Alfaro i Jordi Casanovas– finalitzarà la primera fase de construcció de la seu física d'El Canal –feta amb diners de l'Escena Catalana Transfronterera–, que disposarà d'una sala amb força semblances amb el Lliure de Gràcia, molt ben equipada tècnicament gràcies a una subvenció de l'INAEM, que podria estar en funcionament a principi de 2012, i que permetrà incrementar els volum d'activitat del centre
Està en espera de la decisió de les administracions
El mes de novembre del 2012 acabarà el primer periple de Salvador Sunyer com a director artístic d'El Canal, que encara no té personalitat jurídica –en 4 anys les administracions no han estat capaces de posar-se d'acord– i tampoc no s'ha decidit si la direcció continuarà o no. Jordi Cabré, el nou director general de Promoció i Cooperació Cultural, que ahir va ser en la presentació de la temporada, a Barcelona, va afirmar ahir que Temporada Alta és un festival “estratègic” per a la conselleria –també van afirmar que ho era el Panorama d'Olot, i li van retirar tota subvenció– i que compten amb la continuïtat de Sunyer. Problema? Que a la resta d'administracions implicades –els ajuntaments de Girona i Salt, i la Diputació– no hi ha interlocutors, i es desconeixen les prioritats dels nous governs locals i supramunicipals. Sunyer es va mostrar ahir disposat a continuar si es mantenia l'esperit del projecte i tenia prou dotació econòmica.
Salvador Sunyer, que també és el director artístic de Temporada Alta, va fer una mica de balanç d'aquesta etapa en què El Canal ha estat immers en la provisionalitat jurídica i física pel que fa a la seva seu i, respecte la temporada passada, va llançar un avís per a navegants i va remarcar que dels 10 espectacles presentats, 3 eren d'autors gironins, 5 tenien directors gironins, hi van prendre part fins a 34 actors i cantants de les comarques gironines, i hi van participar 4 escenògrafs gironins.
Font: Dani Chicano (www.avui.cat)
No hay comentarios:
Publicar un comentario