Tàrrega, ‘hub' teatral


El nou director de la Fira de Teatre al Carrer, Jordi Duran, es pren molt seriosament el compromís de Tàrrega com a aparador mundial per vendre la creativitat catalana. Tant la del carrer com la de sala. La fira es realitzarà del 8 a l'11 de setembre. Per primer cop, s'encarregarà la inauguració a una companyia de circ catalana: Los Galindos presentaran Entròpic, un espectacular muntatge pensat amb una passarel·la de 40 metres amb tres escenaris amb una vintena d'artistes on el públic se situarà a banda i banda. Duran reivindica la capital de la Segarra com un hub, un punt neuràlgic de programadors europeus i també americans.

La internacionalització comporta també que les funcions de sala, pensades a les anteriors edicions de Tàrrega per a un programador eminentment de país, també entrin en el catàleg de productes interessants per als professionals internacionals. Aquesta és una de les noves apostes d'un director que es deixa persuadir per la mixtura de disciplines, seleccionant creadors que desenvolupen el seu treball tant com a artistes plàstics com escènics.

Tàrrega encapçala un nou projecte de Meridians, una xarxa europea integrada per 9 festivals d'arts escèniques en espais no convencionals des d'on es potencien coproduccions, alhora que s'impulsa els artistes amb formació i facilitant trobades entre ells que ajudin a crear nous muntatges. Tàrrega aquest any també busca seduir els programadors de l'est d'Europa convocant, pels dies de la fira, un seminari en què s'atansin programadors de l'est d'Europa als de l'oest. Pel que fa a focalitzar l'atenció, ha fet un cartell amb muntatges de països iberoamericans. Duran està convençut que aquests països emergents, com també podrien ser alguns d'Àsia, són interessants “pel seu valor creatiu i econòmic”: és un nou mercat que cal explorar.

Duran, que hi treballa des del 2003 dins de l'equip i que ara té el compromís de marcar la pauta dels quatre pròxims cartells, celebra que ja hi hagi companyies com la d'Increpación Danza (Los salvajes) que preparin muntatges “de carrer i no al carrer: hi ha un diàleg entre la peça exhibida i l'espai on es representa”. En aquest sentit, els quatre anys de Jordi Colominas van ajudar, doncs, a dignificar la producció de teatre de carrer. Però Duran reconeix que encara falten dramaturgs que col·laborin amb les companyies.


Alguns reclams

Duran va avançar que seran a Tàrrega nous treballs de La Veronal, Efímer, La Industrial Teatrera, Circ Pànic, així com de Sol Picó, la Sardà llegint Sagarra, Alba Sarraute o Kulbik, una formació de dansa urbana que pot ser un reclam per a públic jove. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va definir la fira com “la locomotora de la nostra vida teatral”. Ahir es va presentar l'avançament de programa. La crisi ha implicat una retallada d'un 10% que ha afectat la partida de programació.


Font: Jordi Bordes (www.avui.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario