La Bisbal, capital del circ


La Fira de Circ al Carrer de la Bisbal, que es farà del 15 al 17 de juliol, arriba a la 16a edició amb un futur esperançador, la qual cosa la converteix en una rara avis en l'àmbit de les manifestacions culturals, ja que els fets s'entesten a demostrar que aquest sector no es troba entre les prioritats dels que ostenten responsabilitats de govern al país, amb una retallada percentual molt superior a l'aplicada en altres àmbits. La Diputació, però, ha cregut en la fira i ha signat un conveni plurianual –amb vigència per aquest any, el que ve i el 2013– en virtut del qual hi aportarà 25.000 euros cada any, sobre un pressupost, aquest any, de 90.000 euros, un 6% menys que l'any passat. El Conca hi ha aportat una quantitat similar, 25.500 euros. També hi creu l'Ajuntament de la Bisbal, si es tenen en compte les declaracions de l'alcalde, Lluís Sais, que va afirmar que aquest esdeveniment ja és “un tret definitori” del poble.

Una novetat destacada és la presència de la mostra al Facebook i Twitter –@firacircbisbal–, de manera que s'anirà informant de quan comencen i acaben els espectacles i altres incidències. Una altra és la potenciació del vessant solidari, amb l'organització de propostes com ara la de la companyia Playground, en col·laboració amb l'ONG Educació Sense Fronteres, que treballa amb material reciclat i que oferirà un taller de plàstica dirigit a famílies; l'espectacle de la companyia de pallassos d'hospital Xarop de Clown; la proposta de l'Associació El Trampolí, que treballa amb discapacitats psíquics, i la col·laboració amb ATAE Acció Teatral, que promou la formació en circ i teatre en països com ara Nicaragua, Costa Rica, Cambodja i, també, Catalunya.

Pel que fa a l'aspecte purament artístic, la fira ha disminuït el nombre de companyies de 36 a 32, però ha augmentat el nombre de funcions i el d'escenaris, de 16 a 18, en incorporar-hi el Camp dels Capellans i la plaça Pella i Forgas. La fira s'obrirà de manera extraoficial amb l'espectacle Meneo mòbil (22.00 h), una mena de cercavila amb música feta amb Gameboys, i, de manera oficial, a la plaça del Castell (23.30 h) amb el circ gòtic, més pròxim al cabaret, Dark'n'roll Circus, de Lili Brandt Trio i la companyia Aire de Cirque, amb una retirada als The Tiger Lillies, d'una influència clarament brechtiana.

Al darrere arriba un devessall d'espectacles durant els dos dies que resten de fira que posarien a prova la resistència de qualsevol equip d'organització, precisament un dels actius de la fira, que ha de comptar que mobilitza en aquests tres dies fins a 30.000 espectadors. El tancament de la fira, com sempre molt especial, anirà a càrrec de la companyia Call Me Maria, que presentarà el diumenge dia 17 (23.00 h), a la plaça del Castell, l'espectacle homònim, una joia que tot just s'haurà vist al Festival Grec de Barcelona i que barreja amb dinamisme circ, teatre i rock interpretat en directe. Entremig, la funambulista La Córcoles; el malabarista Mr. Spin; els vells coneguts de la companyia andalusa Albadulake (3NKJA); l'humor i el virtuosisme en els malabars, l'acrobàcia i la interpretació musical dels Triple Croches (Jamais 2 sans 3); la barreja d'equilibrisme, acrobàcia i humor de Le cabaret des acrostiches; l'humor desbordant de Marcel Tomàs, de Cascai, i el seu Zirocco; l'exquisidesa de la ballarina Claire Ducreux (Barco de arena); un descordat Jango Edwards en companyia de la Tandarica Orkestar, i el clown gironí Pere Hosta i el seu espectacle itinerant Postal Express. És obvi, fent una anàlisi del cartell, que, qualitativament parlant, la fira manté, si no és que supera, el nivell artístic any rere any. Només tres espectacles són de pagament. El preu: 4 euros.


Centre de formació

El director artístic de la fira, Dani Varela, va explicar ahir que l'associació que organitza l'esdeveniment està fent passos ferms per a la constitució, a la Bisbal, d'un centre de formació d'art circense que sigui una alternativa a l'Escola de Circ Rogelio Rivel de Nou Barris, que gestiona l'associació que porta el nom del cèlebre pallasso i formador d'artistes. La fira ja fa un temps que promou activitats de formació en el circ, amb una bona acollida, segons va explicar ahir Varela, que va remarcar que durant l'abril i el maig es van fer tres sessions dels tallers Fem circ en família.


Més informació i programació completa a www.firadecirc.org


Font: Dani Chicano (www.avui.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario