El Temporada Alta parla més que mai estranger


Parlar de normalitat gairebé resulta insòlit en dies en què cultura i crisi semblen un matrimoni indissoluble. Que Salvador Sunyer ho fes ahir durant la presentació de la 19a edició del Temporada Alta de Girona i Salt diu molt de la dimensió d'un festival que, tal com va afirmar l'alcaldessa de Girona Anna Pagans, ha convertit la ciutat en un «pol d'atracció cultural a Europa». Un festival que, segons Sunyer, és un «espot de dos mesos i mig», des de l'1 d'octubre quan l'obrirà Carles Santos amb Chica Montenegro Gallery fins al 12 de desembre, quan Celebració, de Lluís Pasqual, hi posarà el punt final.

Aquest anunci és un autèntic banquet teatral, tal com el va definir el seu director, amb 76 espectacles, dos més que l'any passat, que suposen un pressupost que s'acosta als 2,7 milions d'euros, quan el 2009 no arribava als 2,5. Aquesta circums­tància, inusual avui, s'aconsegueix pel suport de patrocinadors i d'institucions i, sobretot, va dir Sunyer, per l'aportació europea de 420.000 euros del programa INTERREG d'Escena Catalana Transfronterera, en col·laboració amb Perpinyà.

AUTORIA CATALANA

Sunyer es va mostrar tan satisfet dels 32 espectacles d'autoria catalana com dels 30 de fora de Catalunya, amb 25 estrangers i 5 de la resta de l'Estat espanyol. Aquesta programació internacional, «molt potent», és un eix fonamental del Temporada Alta i va ocupar, per tant, bona part del temps de la presentació d'ahir, en què el director tampoc va voler oblidar les 26 coproduccions del festival amb teatres públics, companyies privades i sales com la Beckett i La Mirona, de Salt.

Gairebé no queden dramaturgs de relleu que no hagin estat convocats pel festival. Alguns, com és el cas de Krystian Lupa, ho han estat de manera repetida. Torna per partida doble perquè Sunyer sent una autèntica devoció per l'artista polonès, a qui considera «el mestre». El Temporada recupera la seva versió, ja vista a Salt, de Ritter, Dene, Voss, de Thomas Bernhard. «És una lliçó de teatre», va puntualitzar Sunyer sobre una obra programada durant l'últim Grec al Romea.

A més a més, Lupa hi presentarà Persona. Marilyn,una peça de creació i allunyada del teatre convencional amb Marilyn Monroe de referència. No és, evidentment, una biografia sinó una reflexió sobre les obligacions d'una artista amb el mercat a partir d'una anècdota real. La mítica actriu va haver de renunciar a fer una versió teatral de Les tres germanes, de Txékhov, pels seus contractes cinematogràfics.

DEBUT DE CASSIERS

Si Lupa és un clàssic a Girona, el belga Guy Cassiers debutarà aquest any al festival. Hi presenta Rojo reposado, una peça de text i tecnologia visual amb un sol actor, el flamenc Dirk Roofthooft, capaç d'interpretar-la en cinc idiomes. Aquí ho farà en castellà. També tindrà la seva primera aparició al festival el seu compatriota Alain Platel, amb Gardenia, un espectacle sobre set veterans transsexuals que arribarà després al Lliure. La quota flamenca, àmplia aquest any, es completa amb Jan Fabre i el solo de teatre i dansa Another sleepy dusty delta day, que es va estrenar al festival d'Avinyó ara fa dos anys.

L'oferta internacional també inclou el libanès Wadji Mouawad, instal·lat al Canadà, i el seu espectacle sobre l'emigració Littoral. O la recreació del circ dels anys 50 dels germans Forman, fills del director de cine, o la del trio musical Tiger Lillies ambFreakshow, un muntatge en què el títol ja ho diu tot.

Aquests són alguns dels noms d'impacte d'un festival que fins i tot es veu capaç de competir el

28-N amb les eleccions autonòmiques i amb el Barça-Madrid. Això sí, amb dos artistes poc futbolers. Albert Pla i Pascal Comelade estrenaran Somiatruites.

Font: José Carlos Sorribes (www.elperiodico.cat)

1 comentario:

  1. Avui he vist que també hi fan "escenes d'un matrimoni", tot i que ara sense el Miquel Cors ja no te gaire sentit.

    Els espectacles estrangers es més díficil que arribin a Barna després del T.Alta però sort que les d'aqui, la majoria, si.

    ResponderEliminar