Un Cos més europeu


El festival Cos de Reus, dedicat al moviment i el teatre gestual, farà enguany un pas més cap a la internacionalització. No només programant els espectacles de companyies de França, Alemanya o el Japó, sinó també creant sinergies amb altres festivals europeus. Per això, en la que serà la tretzena edició, que tindrà lloc del 14 al 24 d'octubre, s'hi han convidat els directors de tres festivals europeus més, els de Varsòvia (Polònia), Anvers (Bèlgica) i Vordingborg (Dinamarca), que, juntament amb el de Reus, consensuaran la posada en marxa d'un projecte comú “per donar a conèixer les joves promeses europees”, segons va dir ahir Cèsar Compte, director del CAER (Centre d'Arts Escèniques de Reus). Els responsables dels quatre festivals volen anar de bracet a l'hora de “donar resposta a la visió de creació i projecció internacional del CAER”. En aquesta mateixa línia de rellançament internacional, per als dies 22 i 23 s'ha convocat una trobada de teatre popular, que reunirà una quinzena d'especialistes del món professional i acadèmic (com ara el director de l'escola parisenca Aidas, Carlo Boso) que intentaran treure del sac de les “arts menors” aquest tipus de teatre.

En la tretzena edició del Cos hi prendran part 25 companyies. El cartell està encapçalat per la francesa Voyageurs Immobiles, considerada un referent de l'avantguarda escènica internacional; la japonesa Derashinera, amb l'espectacle de mim Fugue X, i dues companyies habituals del festival reusenc: la madrilenya Yllana, que en aquesta ocasió presentaran la comèdia familiar Zoo, i Familie Flöz, amb l'espectacle de màscares Garage d'or. Als teatres i espais a l'aire lliure de la ciutat també s'hi podran veure altres artistes i companyies, com Kamchatka, Claire Ducreux i Toni Mira i Bambalina Teatre.


Produccions pròpies

El CAER estrenarà tres produccions pròpies. Una, que serà la que inaugurarà el Cos, és la performanceClaim Your Place I + P, signada per les catalanes Núria Legarda i Laia Cabrera. El muntatge estableix un pont entre les arts visuals, l'acció, la música, l'espai i la llum. La segona producció pròpia, vinculada al teatre popular, serà No mataràs, un espectacle de carrer sense tarima que la companyia catalana Criatures representarà a la plaça de les Peixateries Velles en tres episodis, els dies 20, 22 i 23. Criatures barreja la figura del joglar tradicional i l'acció teatral més visual i física, per bastir una història “de sang i fetge” en clau de comèdia. I la tercera estrena del CAER serà la coproducció amb Escena Nacional d'Andorra Badomies, un espectacle de música i vers en moviment que es basa en les faules que La Fontaine va escriure sobre els animals. Després de la seva estrena a Reus, l'espectacle farà gira per diverses ciutats franceses.

La regidora de Cultura de Reus, Empar Pont, va recordar ahir que el Cos s'ha fusionat enguany amb un altre festival de les arts i el moviment: el Mésdansa. Per això s'ha canviat el subtítol del festival i s'ha substituït la denominació “mim” pel concepte més ampli de “moviment”. Ara, el Cos és el festival de Moviment i Teatre Gestual. El pressupost és de 150.000 euros, el mateix que van tenir l'any passat els dos festivals.


Font: Carina Filella (www.elpunt.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario