'Muaré' obre avui la gran marató de Tàrrega

Com a bons argentins, van a contracorrent. En temps de produccions de butxaca, la companyia Voala Project aterra a la Fira de Tàrrega amb un desplegament d'alta volada. Aquesta nit inaugura la 30a edició de la mostra amb Muaré, una proposta multidisciplinària de gran format que utilitza, a manera de mòbil, una enorme estructura cinètica amb efectes òptics. D'aquesta estructura pengen, a 30 metres d'altura, 13 acròbates, als quals acompanyen, des de terra, una banda de rock: The Beautiful Taste.

«Hem integrat les coreografies aèries, que són la nostra base, amb el condiment musical i la imatge. Hi ha elements de circ, teatre, concert, dansa i tecnologies», explica Roberto Strada, el director d'aquesta companyia d'origen argentí establerta des de fa tres anys a Alacant. A Múrcia tenen el seu laboratori escènic: unes immenses naus industrials -amb tallers de ferreria, grues...- on fan realitat els somnis de Leonardo da Vinci. «Inventem maquinàries per poder volar, grans dispositius escènics, com ara mòbils gegants, on es fan les coreografies, i després a partir d'una idea inicial creem els nostres espectacles».

Per a Muaré, coproduït per l'empresa catalana Free Art, van trobar la inspiració en els efectes òptics de Marcel Duchamp. «És un homenatge a l'època del pop art, quan l'art i la ciència anaven plegades i el futur s'entreveia apassionant i espacial», explica el creador. Un món de colors i de psicodèlia a anys llum del fosc horitzó que tenyeix el present. «En els últims temps s'ha venut més el pessimisme, el dramatisme, allò postnuclear, però nosaltres som optimistes». I ho demostren abordant la seva producció més ambiciosa (amb 24 persones entre bastidors) per proposar un viatge psicodèlic pels feliços 60 i 70.

«S'ha de tirar cap endavant i arriscar-se. Volem creure en un futur prometedor», intervé el director musical, Gastón Iungman, l'artífex de la partitura canyera que acompanya les evolucions dels acròbates i que, a part dels projectes escènics, va de gira amb la seva banda. Tots dos, Strada i Iungman, van sortir un dia de Santa Fe, una petita localitat de l'Argentina, i es van fer grans després d'aterrar al continent europeu. Ara fa una dècada que estan amb la companyia, a la qual en el transcurs dels últims anys s'han incorporat artistes espanyols. Muaré és la primera producció que estrenen al país després d'haver recorregut mig món amb els seus muntatges anteriors. «La presència a Tàrrega és molt important per a nosaltres; és un gran aparador i n'estem encantats», postil·la Strada.

88 companyies més, espanyoles i estrangeres, inundaran els carrers, teatres i altres racons de la ciutat fins diumenge, dia 12. Aquesta serà l'última edició sota la direcció de Jordi Colominas, que durant els seus quatre anys de mandat ha apostat per impulsar els espectacles de carrer i exhibir muntatges en espais no convencionals. Aquest any, per exemple, els artistes okuparan una rotonda, aparadors i una casa deshabitada.

Font: Imma Fernández (www.elperiodico.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario