El Galliner en fa 20


L'escola teatral El Galliner, de Girona, fa 20 anys. El 1990 va néixer per iniciativa de l'associació ACME, que aleshores aplegava les companyies professionals gironines, i que el juny del 1993, després d'una crisi, es va dissoldre, donant pas a l'Agrupació Gironina de Teatre (AGT), una associació que agrupava els professionals del teatre gironí i que va ser l'encarregada de gestionar l'escola. Teresa Gelpí va ser la primera presidenta de l'AGT, que va tenir un equip directiu format per Jep Sánchez, Xicu Masó, Ferran Frauca i Anna Rovira. El primer director del Galliner d'aquella etapa va ser Jep Sánchez, actual director del Teatre Municipal de Girona. Des de la seu, situada llavors al carrer de la Rosa, es va salvar la crisi subsegüent, que va ser la manca de suport de les institucions, fins que hi van entrar de manera decidida tant l'Ajuntament com, molt especialment, la Diputació, que va acordar temps després cedir uns espais a la Casa de Cultura de Girona, que és on s'està l'escola des de llavors. Entre el professorat, El Galliner ha tingut figures com ara Albert Boadella, Pep Vila, Pep Tosar, Ferran Frauca, Xicu Masó i Anna Rovira.


El Galliner d'avui

El director actual és Quim Noguera, exalumne del centre, i en el quadre docent la condició d'exalumne del centre sovinteja. El Galliner es disposa a viure el vintè aniversari amb un curs amb poques novetats. La més destacada és la creació d'un curs d'expressió i psicomotricitat per a nens i nenes de cinc a sis anys. En l'oferta de cursos d'El Galliner s'ha consolidat el curs de joves plus (alumnes que, per edat, encara no poden accedir al graduat, o no el poden seguir però volen fer teatre), el curs de titelles amb Helena de Sola i el curs d'humor gestual, amb l'actor i director Marcel Tomàs (Cascai). La resta de l'oferta, molt nodrida, es manté, inclosa una experiència encetada el curs passat com és l'aula de teatre d'acció, a càrrec del banyolí Albert Olivas (Babaus Teatre).

Isidre Hernández, cap d'estudis d'El Galliner i també exalumne del centre, ha explicat que encara no estan perfilats els actes de celebració dels 20 anys d'existència de l'escola gironina. La matrícula per als cursos regulars es va obrir dijous passat i es tancarà divendres vinent.


Font: Dani Chicano (www.elpunt.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario