Rigola s'acomiada del Lliure amb un 'The End'


Àlex Rigola afronta la seva darrera temporada com a director del Teatre Lliure com si fos 'l'últim sopar', així envoltant d'amics, actors i directors residents d'aquest teatre als darrers anys. Se'n va deixant una forta petjada a l'hora de programar i escollir artistes per les seves programacions i ara toca un canvi, que pel que sembla no serà només personal, sinó més profunda, una renovació de directors i actors.

L'últim any Rigola començarà amb dansa de la mà dels ballarins Cesc Gelabert i Lydia Azzopardi amb la recuperació de l'espectacle Belmonte, musicat per Carles Santos, que servirà per commemorar el 30 aniversari de la companyia Gelabert Azzopardi i que es representarà entre el 16 i el 26 a la sala de Montjuïc.

En octubre, el mateix Santos representarà Chicha Montenegro Gallery, un espectacle musical amb un quartet de veus damunt l'escenari. Més tard, Vida Privada, una de les novel·les més importants de la literatura catalana, dirigida per Xavier Albertí i amb l'interpretació, entre d'altres, del Pere Arquillué i l'Imma Colomer. I que tindrà un petit homenatge de la mà de Rosa Maria Sardà, a funció única el 22 de març, on es llegiran textos de l'autor.

Al desembre, arriben propostes poc convencionals, Sommiatruites amb l'Albert Pla i el Pascal Comelade i un petit cicle de teatre andalús amb Futuros difuntos (cia La Zaranda) i La Casa Bernarda Alba, amb deu actrius amateurs però amb "molta força". Durant aquest mes també arriba la primera proposta internacional, amb menys presència aquest any per les retallades de pressupost, Othelo de Thomas Ostermeier. Les altres propostes internacionals a les que el presupost ha aconseguit arribar són Gardenia dirigida per Alain Platel i Frank Van Laecke a l'abril i The art of entertaiment Needcompany plays the death of Martin Wutte al maig.

Entre el mes de gener i el febrer arriba L'Arquitecte de David Greig dirigida pel director resident Julio Manrique, al qual li seguirà La casa de la fuerza d'Angelica Liddell, amb una única representació de cinc hores de durada.

Una altra de les incondicionals del Lliure, Carlota Subirós, arriba al març amb la seva mirada de Les tres germanes de Txèkhov, acompanyada d'Anna Sahun, Alba Pujol i Bernat Quintana, entre d'altres.

La temporada a Montjuïc la tancarà Rigola amb el seu The End, escrit i dirigit per ell mateix, que només es representarà durant quatre dies i reunirà als actors i directors que li han acompanyat durant els darrers vuit anys.


TORNEM A GRÀCIA

La Sala de Gràcia tornarà a obrir les seves portes, desprès d'una llarga remodelació que pretén mantenir l'esperit que ha acompanyat a l'espai des dels seus inicis, però dotant-la de les més noves tecnologies. La gata sobre la teulada de zinc calenta és l'espectacle que servirà per inaugurar aquesta nova etapa.

Fin de Partida de Samuel Beckett dirigida pel gran Krystian Lupa i amb José Luis Gómez com a peça central de l'espectacle. Lluís Pasqual dirigirà Celebració de Harold Pinter amb la tornada del vell conegut Jordi Bosch als escenaris del Lliure. Rafael Spregelburd torna a l'escena barcelonina, després del regal Lúcid de fa dues temporades amb Tot amb el mateix repartiment que a la seva darrera obra (Cristina Cervià, Toni Gomilla, David Planas i Meritxell Yanes).

Després de que la darrera temporada una lesió de l'Anna Lizaran obligués a suspendre'l, aquest any amb el canvi de director Àlex Rigola (que no volia dirigir dues obres en la nova sala de Gràcia) per Lluís Pasqual, arriba Dues dones que ballen de Josep Maria Benet i Jornet amb l'Anna Lizaran i l'Alicía Pérez.

Eduard Fernández i Pep Ramis s'han unit per crear, dirigir i interpretar 2. El resultat d'aquesta aventura es podrà veure del 28 d'abril al 8 de maig.

El colofó a Gràcia ho posarà, una altra autora fidel dels darrers anys del Lliure, Lluïsa Cunillé, a qui li han donat Carta Blanca per crear, dirigir i escollir als intèrprets. Llavors haurem d'esperar fins al 26 de maig per a descobrir-lo.


RADICALS LLIURE

Babazorro Rodríguez, Nao Albet & Marcel Borràs, Colectivo 96º, Jordi Oriol, David Espinosa, Albert Serra i Ferran Dordal & Àlex Serrano seran els creadors d'aquesta cinquena edició de Radicals que es celebrarà del 5 al 15 de maig. Un cicle ja veterà dedicat a l'escena recent de la creació contemporània.

I per últim, els Assaigs Oberts, que acullen les primeres propostes professionals dels graduats a l'Institut del Teatre. Aquest cop seran, Prime Time de Martí Torras amb la col·laboració a la dramatúrgia de Paula Blanco (4 i 10 de desembre, Gràcia, 17:30); Ritual de Xavier Martínez (21 i 28 de gener, Gràcia, 17:30); Dues dones que canten de Joan Fullana (1 i 8 d'abril, Gràcia, 17:30); A una nena nua llepa-li la pell llepa-li la pell a una nena nua de Marc Artigau (19 i 26 de novembre, Montjuïc, 17:30) i You're pretty and I'm drunk de Marilia Samper amb la dramatúrgia de Helena Tornero (18 i 25 de març, Montjuïc, 17:30).


Font: Text: Butaquesisomnis / Foto: Teatre Lliure

No hay comentarios:

Publicar un comentario