LA SAL



TEXT: EVA HIBERNIA
DIRECCIÓ: CRISTINA LÜGSTENMANN
INTÈRPRETS: MONTSE ALCOVERRO, FERRAN LAHOZ i JOAN SUREDA
DURADA: 1h 15min
PRODUCCIÓ: PROJECTE VACA
FABRA i COATS

Amb la sorpresa del tancament de La Caldera, La Sal s'ha hagut d'adaptar a correcuita al seu nou espai, Fabra i Coats, però ha estat tant de sobte que allò que funcionava a un espai al nou no acaba de convèncer. Impressionant text de l'Eva Hibernia, històries marcades per una guerra, la dels Balcans, explicada de forma no cronològica, però amb duresa, amargor i sense deixar escapar que aquí la nostra protagonista, la Salma, és una dona i cap guerra és igual per a una dona que per a un home.

Aquí tan important és el que es diu com el que no es diu. Això la direcció de la Cristina Lügstenmann ho ha volgut ressaltar. És una obra amb un text molt colpidor, però de vegades fan més mal els silencis que les paraules mateixes. Però l'elecció de la posada en escena no s'ha encertat gaire, s'ha volgut ambientar en el desert de sal de Bolivia, però aquest gegant llençol blanc allunya al públic de l'obra i li dóna un sensació de fredor i aconsegueix el contrari del que el text pretén.

Les interpretacions són irregulars. Per una banda la millor és la de la Montse Alcoverro (Salma) que sap com transmetre al públic el seu dolor, la seva situació de indefensió sobre un macho dominant. Al seu costat, aquest home maltractador, Àiax (Ferran Lahoz) que és tan convincent que acabes per odiant-lo, però a estones amb un punt d'ignorància davant el seu conservadorisme i apego al modus operandi tradicional. Mai acabes d'entendre perquè fa el que fa. El que no m'acaba de convéncer és el Joan Sureda, dubtós, inestable interpretativament i que sembla que no ha acabat el procés d'entrar en el seu personatge.

De moment només uns pocs han pogut gaudir d'aquest espectacle dins del Novembre Vaca, espero que amb uns quants retocs pugui aviat representar-se perquè un major nombre de persones pugui veure'l. Mentrestant podeu gaudir del text ja publicat. Una autèntica delícia.

No hay comentarios:

Publicar un comentario