Temporada baixa


Aprofitar sinergies és l'objectiu declarat per a la unió de les propostes escèniques del Teatre Municipal de Girona i el Centre Cultural La Mercè, que ha motivat la creació d'Escena Girona. Tendència, d'altra banda, que s'imposa darrerament en tots els equipaments públics que vulguin sobreviure a una època de vaques magres, que podrien esdevenir esquelètiques, i que serveix també per camuflar l'obligat aprimament de les programacions, que la crisi imposa. Els dos equipaments gironins coordinen doncs les seves programacions, que s'han de coordinar al seu torn, o aquesta seria la idea, amb la resta d'espais del Sistema Metropolità de Teatres i Auditoris (SMTA), La Planeta, l'Auditori i el Teatre de Salt. Quan finalitzi la rastellera de presentacions, dimarts vinent, aleshores coneixerem l'abast i els resultats definitius de tanta coordinació.

El pla estratègic de cultura de Girona, presentat recentment, posa un èmfasi especial en el camp de les arts escèniques. El diagnòstic assenyala un desequilibri evident entre el nombre d'espectadors que omple Temporada Alta i el que va al teatre la resta de l'any, i el pla remarca que cal treballar per augmentar l'assistència de públic fora del festival. Era clar que el tipus de programació del cap del sistema metropolità era causant directe de la situació. Aquesta era la primera oportunitat per seguir les directrius del pla. Sembla que encara s'haurà d'esperar.

Grans produccions que portaran, segur, molt públic: L'hort del cirerers, versió Mamet, segons Manrique; El mètode Gronhölm, fenomen que torna, o El silenci és or, de Jordi Boixaderas, Lluís Soler i el pianista Lluís Cardona. Aquest últim espectacle, com uns quants del programa, té l'handicap que és adequat per a un espai de mitjà format. D'humor, n'hi ha força i de dansa, també, incloent el format de residència. La companyia palamosina Cobosmika presentarà Tango, un espectacle en què evoca l'imaginari d'Astor Piazzola. També s'hi pot fer alguna descoberta, com Le Bustrophédon o el familiar Plecs, i assistir a la preestrena de l'Operetta dels banyolins Cor de Teatre, que farà estada al Teatre Nacional.

La Mercè continua la seva línia posant atenció a l'experimentació i la contemporaneïtat, a més de la poesia, amb els cicles Escena Plural i A Pas de Poetes. El programa conté unes quantes propostes recomanables, com l'A taula!, de Playground; Els convidats, de Produccions de Ferro, o Las tribulaciones de Virginia, dels Hermanos Oligor. Tots dos equipaments, a més, han creat el cicle Més enllà de l'escena, un seguit d'activitats, col·loquis, tallers i trobades amb artistes.


Font: Dani Chicano (www.elpunt.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario