El vigor de La Planeta

El context, és sabut, és enormement complicat, especialment en l'àmbit cultural, i més concretament encara en el teatral, en què la desesperació comença a niar. En aquesta conjuntura, es pot jeure a la palla, esperant temps millors –els equipaments públics juguen una altra lliga–, o es pot aprofitar per continuar creixent, afermar la trajectòria i donar una mostra de vigor renovat, aprofitant el que fins ara s'ha sembrat. En el cas de La Planeta, de trajectòria impecable, reconeguda, en què companyies d'arreu de l'Estat es mostren freturoses per actuar-hi, tot això és ben cert. Pere Puig, director artístic de la sala, va presentar ahir una programació per al primer semestre del 2011 en què figuren 34 espectacles de teatre, dansa, música i familiars, i se sobrepassa la seixantena de funcions. Això obert al públic general. A més, la sala alberga activitats teatrals per a escoles i instituts, com ara la 2a Proposta de Teatre per a les Escoles –una vintena de centres gironins hi duran els seus alumnes–, vint funcions de teatre en anglès per a escolars, l'activitat Un dia de teatre –organitzada per l'AGT i adreçada a instituts–, i el cicle Teatre i literatura –és la primera vegada que es fa a Girona–, que consisteix en propostes de dramatització i debat posterior d'obres de lectura obligatòria en el batxillerat.


Autoria contemporània

La programació manté els paràmetres de qualitat que caracteritzen La Planeta i aprofundeix en la línia artística, tot parant atenció al teatre de text contemporani i majoritàriament en català. En total es presenten textos de divuit autors contemporanis, amb gairebé una desena d'autors gironins. És el cas de Llàtzer Garcia, que hi tornarà a portar la comèdia Ens hauríem d'haver quedat a casa –estrenada en l'última edició de Temporada Alta– i que també presentarà Esquivel! Una comèdia estereofònica; o de Ferran Joanmiquel, que ha escrit Apareguda (Nostra senyora de les caixeres) expressament per a la companyia Kafkiana de Banyoles; o del periodista banyolí Jaume Boix, que també ha escrit per a la companyia Caríssima la peçaLa joia Fabergé. La resta de dramaturgs gironins que presentaran textos aquest semestre ho faran en el marc del cicle Diàlegs a quatre bandes, que celebrarà la seva segona edició. En aquesta remesa d'autors contemporanis s'inclouen figures com la del prolífic Jordi Casanovas –ha obert un espai propi a Barcelona amb la seva companyia, Flyhard–, que presentarà a Girona Un home amb ulleres de pasta; la uruguaiana Denise Despeyroux, autora de La muerte es lo de menos, que va guanyar la 15a Mostra de Teatre de Barcelona; el valencià Josep Lluís Fitó, de Xàtiva i periodista de la televisió i ràdio valenciana, que ha escritCorrüptia: una regió de l'est, una paròdia basada en el cas Gürtel que va despertar les ànsies censuradores del PP fins al punt que en va prohibir la representació al Gran Teatre de Xàtiva –l'alcalde, Alfonso Rus, és tristament cèlebre per altres capítols de censura–, tot i que s'havia programat i anunciat, i Edoardo Erba, autor de La marató de Nova York, la darrera producció de la Sala Trono de Tarragona, amb Joan Negrié i Albert Triola, que ja ha fet estada a Barcelona amb un èxit notable. Altres autors que figuren en el programa són Marc Rosich, Gerard Guix, Joan Gallart o Blanca Bardagil.

En l'apartat de possibles descobertes podem situar Les Antonietes, una companyia que presentarà dues peces, El mal de la joventut, de Ferdinand Brückner, i Molt soroll per no res, de Shakespeare; El senyor de les mosques 2.0, una adaptació de la novel·la de William Goldwing; El jardí dels cirerers, de la companyia d'amateurs figuerencs La Funcional o U, due, três, de Gerard Guix i la companyia Jogijo.


Tots els públics

El teatre gestual està representat per Marcel Tomàs i la seva dolça follia a Zirocco, i per Àngel Amieva, amb la paròdia cinematogràfica Eperando a G. El públic familiar està de sort, perquè les companyies que actuaran a La Planeta són de primera línia, amb espectacles com ara Minuts (Marcel Gros), La faula! (Teatre de la Sargantana), Ploramiques (L'Estaquirot Teatre, de titelles) i El petit elefant (Centre de Titelles de Lleida). En aquest període, la companyia gironina de dansa Impàs estrenarà l'espectacle Show.

Així doncs, la sala La Planeta, a còpia d'aplicar la imaginació i de tenir cura de les companyies, manté el rumb i aconsegueix, juntament amb les sales alternatives de fora de Barcelona, poder contractar espectacles del programa Cultura en Gira, que fins ara tenia l'accés reservat als ajuntaments.


Font: Dani Chicano (www.elpunt.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario