Comèdia teatral a la política valenciana

El alma se serena situa tres víctimes de la política de grans esdeveniments i poca atenció a les necessitats socials en un pis a El Cabanyal, el barri que manté en litigi veïns i oposició amb el Partit Popular de Rita Barberá. El muntatge, escrit per Lluïsa Cunillé i Paco Zarzoso, de la companyia L'Hongaresa, es podrà veure des d'aquest vespre i fins diumenge a la Beckett. La comèdia es completa amb Paco + Isabel, una escena d'un quart d'hora que imagina la vigília de la visita del president del govern valencià, Francisco Camps, amb la seva dona. Aquesta peça (escrita per Zarzoso i Begoña Tena), que va rebre pressions del govern perquè no es representés, era un dels quaranta textos que va impulsar la universitat de València sobre la desmemòria. Fa sis anys de l'accident del metro que va ocasionar quaranta morts i, avui Camps encara no ha rebut els familiars. Aquest doblet indica quina és la frustració del sector teatral i cultural envers la política del Partit Popular. L'autor i director Paco Zarzoso admet que “és una gran paradoxa: amb els desoris que han provocat veus que cada cop treuen més vots”. Avui, els professionals del teatre tenen la sensació que hi ha una mà negra en contra d'ells: “els molesta”. Darrerament, han tancat tres sales de teatre i es va reduint l'ajuda institucional a les produccions i a les companyies, “és una situació molt desesperada”.

Zarzoso i Cunillé fan una comèdia política, una peça que es podria vincular amb l'Assajant Pitarra, una dramatúrgia de Cunillé cosint frases de les diverses gatades d'aquest dramaturg. Zarzoso apunta, però, que varia el protagonisme. A El alma se serena se centra la mirada en tres persones invisibles, insignificants que pateixen la incompetència política. La sorpresa de la peça és que aquests tres personatges, aparentment simples, demostren una gran complexitat, “amaguen secrets”, són estratègies per lluitar contra l'acció devastadora d'aquells polítics.

També de l'escena valenciana són El Pont Flotant. La setmana següent presenten les seves dues úniques creacions Com a pedres (del 15 al 17 de desembre) i Exercicis d'amor (tres sessions el 18 i el 19 de desembre), una demostració per Zarzoso del talent que hi ha al País València tot i l'ostracisme institucional.


Font: Jordi Bordes (www.elpunt.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario