Vol-Ras, al TNC per l'aixeta


Vol-Ras és, probablement, la darrera companyia històrica que ha tingut el suport del TNC per coproduir un espectacle. Sgag (Societat General d'Aigues Globals) s'estrena aquest dissabte i fa temporada fins Sant Esteve a la sala Tallers. El TNC els ha obert les portes quan la companyia, amb 30 anys de muntatges, està en una situació econòmica difícil per la reducció del nombre de gires i els impagaments dels ajuntaments d'aquests últims anys.

El muntatge juga amb un encadenament de gags sobre l'aigua, dirigits per Esteve Ferrer. El repte del muntatge és convertir l'aigua en la protagonista absoluta i, per això, representen com l'element líquid passa a estat sòlid i gasós i es donen xifres, sempre amb un to còmic però rigorós, de la importància de l'aigua al món o al cos humà. Tot i que no s'ha volgut caure en la pedagogia pesada, s'apunta un advertiment del seu malbaratament.

Havia de ser un espectacle de nova creació per a l'Exposició Universal del 2008 a Saragossa, dedicada a l'aigua. La retallada en programació va implicar que, “tot i que la idea els va semblar molt bona” (diu Joan Segalés), s'hagués d'abandonar. Fruit de les improvisacions, l'aigua marca el cabal del muntatge. Però no es perd l'humor, un punt descarat, de Vol-Ras: l'escena al lavabo dels pares amb el fill únic jove i desvagat és una il·lustració d'un riure planer. També hi ha gags de major finor i observació com l'escena del rentat de cotxes, interpretat únicament amb sorolls amb la boca i una cadira de despatx. Pels components de Vol-Ras, en les primeres sessions escolars que ja s'han començat a representar, es detecta que aquest públic segueix amb molta atenció cada gest dels personatges. Les patacades, efectivament, desperten passions.


Font: J.B. (www.elpunt.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario