Figueres és tot circ



Thu Hien, equilibrista vietnamita, explica en xinès que amb només cinc anys va començar a introduir-se al món del circ mentre un company de professió intenta memoritzar-ne tots els detalls. Ell serà l'encarregat de transmetre-li en rus a una traductora que, finalment, aconsegueix desxifrar el missatge en castellà. "Són anècdotes que acostumen a repetir-se en festivals internacionals de circ", reconeix l'equilibrista rus, Roman Markin, mentre es mira l'escena amb curiositat i no pot contenir el somriure quan el seu col·lega xinès intenta fer-se entendre en rus.
Molts d'ells, mentre es maquillen, preparen la musculatura o es vesteixen, se sorprenen que les carpes del primer Festival Internacional de Circ de Figueres, que se celebra aquest cap de setmana a imatge del de Montecarlo, s'hagin ubicat just al mig del pati d'armes del castell militar de Sant Ferran. En la competició hi participaran 52 artistes de 13 països amb cultures molt diverses com Mongòlia, els Estats Units, Mèxic, Bielorússia o el Vietnam. Posaran a escena 22 espectacles mai vistos a Europa que competiran en dues gales. Un jurat, format per directors de circs internacionals, serà l'encarregat de seleccionar els finalistes que participaran en la gala de diumenge que tancarà el festival.
Hi ha acròbates, pallassos, contorsionistes que aconsegueixen fer amb els seus cossos formes que s'escapen de la imaginació, jocs malabars, trapezistes o funàmbuls. Alguns d'ells tenen una llarga experiència, com el rus Serguei Garmaixov, que es va introduir en aquest món fa més de quinze anys perquè la família de qui actualment és la seva dona s'hi dedicava. D'altres, com Elena Markin, fa només dos anys que són al circ. Abans era mestressa de casa i el seu marit la va convèncer perquè formés part de l'espectacle d'equilibri que representen. "Entrenem més de quatre hores diàries en un dels circs fixos que hi ha a Rússia", diu. La feina la compagina amb el seu paper de mare. Els avis s'encarreguen de cuidar el seu fill quan marxen a festivals. "Mai estem fora més de dues setmanes", afirma.
Tots ells van exhibir els seus espectacles en l'assaig general que es va fer ahir al matí i posteriorment, per donar el tret de sortida al festival, van envair els carrers de Figueres per reproduir el trajecte que va fer Salvador Dalí l'any 1967 amb un cadell d'elefant que li va regalar la companyia aèria Air India per una col·laboració amb una acció publicitària. El pintor va passejar l'animal des del castell de Sant Ferran fins a la rambla. Tot seguit va portar l'elefant al seu museu, el va fer pujar sobre una tarima de vidre i va lliscar per sota seu per dibuixar la panxa i les quatre potes des de la seva particular perspectiva. En aquella ocasió l'elefant era el Surus. La d'ahir era una femella que es diu Dumba.
Font: Elisabet Escriche (www.ara.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario