“Espriu i Eliot ens diuen que només ens salvarà el diàleg”



Font: Xavier Castillón (elpuntavui.cat)
El dissabte 27 de juliol s'estrenarà al Teatre Municipal El Jardí de Figueres l'obra La pell eixorca (o la terra del brau), amb dramatúrgia i direcció de Francesc Cerro-Ferran i l'actriu Txe Arana com a única intèrpret a l'escenari. Aquesta coproducció de l'Ajuntament de Figueres i el Consorci Transversal Xarxa d'Activitats forma part dels actes commemoratius del centenari d'Espriu i s'inclou també dins la programació del Festival Castell de Peralada. Ahir es va presentar a l'escenari d'El Jardí aquesta “mixtura” de La pell de brau (1960) de Salvador Espriu i de The waste land / La terra eixorca (1922) del nord-americà T.S. Eliot, dos grans cims de la poesia del segle XX. L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip; el director d'El Jardí, Salvador Torres, i el director del Festival Castell de Peralada, Oriol Aguilà, van acompanyar ahir Cerro-Ferran i Arana en la presentació d'aquesta obra, especialment important per al teatre municipal figuerenc pel fet de tractar-se de la seva primera coproducció –“Un punt d'inflexió”, com va dir l'alcaldessa– i també per la connexió amb Peralada. “Estàvem estudiant de quina manera podíem enfortir els vincles entre les viles de Figueres i Peralada i amb aquesta obra hem trobat la manera de fer-ho. El Festival Castell de Peralada ja és un patrimoni de tot l'Empordà i de les terres gironines. La nostra voluntat és que el festival comenci a sortir fora del terme de Peralada”, va dir Oriol Aguilà, que va recordar que el festival s'inaugurarà el 13 de juliol amb un Rèquiem de Verdi que també està plantejat com un homenatge a Espriu.
La pell eixorca (o la terra del brau), que actualment s'està assajant a la Nau Ivanow de Barcelona, està concebuda com un “viatge pluridisciplinari on el teatre, el cinema i el moviment ens conduiran fins a una terra erma i estèril, on la decadència dels valors de la seva gent –absència de fe, manca de comunicació, crisi d'esperança, etc.– l'han condemnat a haver de conviure amb situacions extremes com les guerres, la barbàrie i la desaparició d'algunes civilitzacions”, s'afirma en el text de presentació del muntatge. I afegeix Cerro-Ferran: “Hem buscat els principis bàsics dels dos autors per crear un text nou que no traeix els textos originals i que inclou poemes íntegres d'Espriu i Eliot. El que ens transmeten els dos autors és que només ens salvarà el diàleg entre homes i nacions per superar qualsevol conflicte i establir les bases d'una nova societat”. El director només desitja que el públic “passi hores i dies comentant i debatent a casa seva tot el que han escoltat a l'obra, en una espècie de segon acte que no veurem”.
Txe Arana, en el paper de Tirèsias –“una antropomorfització de la terra estimada”– interactua amb les creacions audiovisuals d'Ivó Vinuesa i amb la veu en off de l'actor Jaume Comas, que personifica el brau Sepharad en una espècie de “diàleg sord” amb la protagonista. Agustí Custey i Pablo Paz han realitzat l'espai escènic d'aquest projecte, amb un pressupost de 36.000 euros, que té previst sortir de gira per tot Catalunya a partir de la tardor vinent. Arana creu que l'obra servirà perquè molta gent entengui millor Espriu i també la seva ironia “difícil de desxifrar”, mig amagada darrere la cruesa i el dramatisme d'aquesta obra.
Peralada a Figueres
La 27a edició del Festival Castell de Peralada es presentarà divendres a Figueres, en un acte obert a tothom que tindrà lloc al Museu del Joguet (18 h), amb la presència de l'alcaldessa i el director del festival. Fins al 27 de juny també es pot veure a la plaça Josep Pla, davant d'El Jardí, l'exposició Emocions, que componen 36 fotografies del festival realitzades pel fotoperiodista Eddy Kelele.

No hay comentarios:

Publicar un comentario