Shakespeare, recull polièdric



Font: Belen Ginart (ara.cat)
Aquesta és una història d'obstinació. "Il·lusió, llàgrimes, suor, esforç". Tot això ha calgut perquè la trajectòria de l'únic Festival Shakespeare català (tot i que n'hi ha molts arreu del món) se segueixi escrivint després d'un parèntesi en blanc. Ho explica la seva directora, Montse Vellvehí, per a qui, malgrat les dificultats del camí, "tornar a fer-lo és un plaer".
DEL MARESME AL RAVAL
Del 6 al 12 de juny el festival celebrarà la desena edició. Barcelona, el Raval per ser més concrets, és la seva nova seu, després d'un periple pel Maresme amb final abrupte i una adaptació realista al context de crisi que condensa el nombre d'espectacles (vuit, tres dels quals són estrenes absolutes i un altre que no s'havia vist abans a Catalunya), el redueix a una setmana de programació i fa inviable de moment la presència d'espectacles d'altres països, que fins ara havia estat segell del cartell.
El Festival Shakespeare català va néixer l'any 2003 per iniciativa de l'escenògraf Paco Azorín, que el va dirigir durant quatre anys. La seva primera seu va ser Santa Susanna, fins que l'any 2009 es va traslladar a Mataró. El 2011, sense previ avís, l'Ajuntament de la localitat, patró de la iniciativa, en va cancel·lar l'edició molt poc temps abans que comencés. "Va ser un cop molt fort i vam estar dos mesos enfonsats", diu Montse Vellvehí, que ha format part de l'equip directiu del festival des dels inicis. "Les forces per reprendre'l ens van venir de tots els companys de la professió, que ens van donar el seu suport i ens van animar molt".
El veritable salvavides va venir de la productora La Perla 29, que lidera Oriol Broggi. En canvi, de les institucions han rebut molt suport moral, però els 40.000 euros del minse pressupost d'aquest any són totalment d'aportació privada.
La Biblioteca de Catalunya, l'espai d'exhibició habitual dels espectacles de La Perla 29, ha esdevingut la seu central del festival. La major part dels espectacles es representaran aquí i, com una taca d'oli, la resta de propostes aixoplugades en la programació s'escamparan per altres indrets del barri: l'Escola Massana, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, la Filmoteca, La Central del Raval, el Teatre Romea i el bar Heliogàbal, que acolliran activitats complementàries com conferències, recitals poètics, projeccions de pel·lícules i sessions de club de lectura.
"La nostra intenció era fer un festival molt més ambiciós, però el moment en què vivim no ens ho ha permès. Ara l'important era ser-hi, veure com respon la gent i intentar consolidar-nos de cara al futur", indica la directora. Vellvehí diu que el vincle amb La Perla 29 és sòlid, tant com el compromís de les companyies (que cobraran només un percentatge de la recaptació de la taquilla), i això ja és una excel·lent garantia de futur.
PROGRAMACIÓ POLIÈDRICA
En la programació del festival (que forma part de la Xarxa Europea de Festivals Shakespeare) s'ha volgut reflectir el caràcter polièdric de l'obra del bard. Hi ha propostes de diferents gèneres, colors i tipus de públic potencial. Una altra constant de la programació és el punt de vista contemporani de les propostes. "No en va es diu que el que fa Shakespeare realment gran és que les seves paraules semblen escrites avui".
Les tres estrenes absolutes del festival reflecteixen el mosaic de la producció del dramaturg. Big Will Shakespeare!, creat i dirigit per Quim Lecina, és un recorregut teatralitzat per diferents personatges shakesperians a càrrec d'un grup d'intèrprets-músics. La Julieta dirigida per Oriol Broggi és la proposta per a públic familiar de la programació. [H]Works, de la companyia Moreno Bernardi, és un espectacle doble format per un solo de dansa i una composició sonora de veus d'actors en diferents idiomes.
A més, la programació inclou l'estrena a Catalunya de Julio César, un muntatge dirigit per Paco Azorín i amb un repartiment encapçalat per Mario Gas, Sergio Peris-Mencheta i Tristán Ulloa, que es podrà veure al Teatre Romea.
El programa del Festival Shakespeare es completa amb Diagnòstic Hamlet, titelles per a adults amb Miquel Gallardo, actor i manipulador dels personatges que l'acompanyen en aquesta reflexió sobre el caràcter imprevisible de la vida. per la seva banda, La caiguda d'H és una versió lliure de Hamlet amb un actor i quatre músics que, a partir d'un dels grans protagonistes de la producció shakesperiana, fan un retrat de la caiguda de l'Home, en majúscules. La cirereta del pastís la posaran els Sonets encadenats en la magnètica veu de Lluís Soler, sumada a la música d'uns violoncels en escena. I d'aquí, a fer camí cap al futur.
FESTIVAL SHAKESPEARE
Teatre, dansa, conferències, cinema
DIVERSOS ESPAIS (BARCELONA)
Del 6 al 12 de juny. A partir de 4 €

No hay comentarios:

Publicar un comentario