Torroella, plena a vessar de màgia



Font: Belen Ginart (ara.cat)
Per una vegada, la crisi no és excusa. Durant aquests dies Torroella de Montgrí celebra la segona edició de la Fira de Màgia al Carrer (Fimag). I la majoria dels 50 espectacles que s'hi han programat són gratuïts.
La proposta no pot ser més atractiva: si us animeu a comprovar-ho, les actuacions us sortiran al pas en els llocs més insospitats. Als aparadors d'algunes botigues. A les places. Als restaurants. I sí, també en algun espai més convencional. Però serà una de les poques convencions d'aquesta proposta que cedeix tot el protagonisme a un dels gèneres escènics més transversals, perquè agrada a gent de totes les generacions, i a la vegada menys presents en les programacions. Un màster per conèixer què s'hi cou als barrets, els baguls i les varetes dels mags catalans, amb alguna finestreta per tastar il·lusionismes forans.
Des d'avui i fins diumenge, la fira ofereix el plat fort de la programació. S'inaugurarà aquesta nit amb una gala a l'auditori Espai Ter, una de les poques funcions sota sostre i amb entrades de pagament (tot i que podreu gaudir també de manera gratuïta de les actuacions de cadascun dels artistes per separat, en diversos escenaris al carrer) i oferirà un bon tast de la varietat de textures de la fira.
La gala d'avui recull la màgia poètica de la madrilenya Amélie (Premio Nacional de màgia general al Congreso Mágico Madrid 2011, a la foto de dalt); la màgia còmica i excèntrica de l'argentí Carlos Adriano, que desplega globus multicolors i varetes màgiques gegants, en un espectacle pensat especialment per a públic infantil i familiar; la màgia amb coloms del gironí Berko (amb manipulació, desaparicions, transformacions…); la miscel·lània de gèneres del barceloní Mag Marín (humor, música, màgia i cinema), i la màgia poètica amb manipulació de Magicleunam, un jove mag de 18 anys vingut també des de Barcelona.
IL·LUSTRE MESTRE DE CERIMÒNIES
El veterà Màgic Andreu oficiarà de mestre de cerimònies en una vetllada en què se li concedirà el Premi Fimag 2013, instituït per la fira per homenatjar una personalitat destacada del món de la màgia. A més, la fira dedica una exposició a aquest veterà del gènere, en un recull de la seva trajectòria que aplega cartells, fotografies, jocs de màgia, objectes diversos i curiositats. Màgic Andreu, 33 anys d'il·lusions es pot visitar a la capella de Sant Antoni fins aquest diumenge, 9 de maig.
Entre els diversos angles des dels quals es pot llegir la programació, un és el d'oferir una panoràmica de la feina de les noves generacions. El Màgic Andreu és també el conductor de la gala de mags joves, (diumenge a la tarda, a la plaça de la Vila), escollits entre nombroses candidatures arribades dels més diversos racons a la direcció de la fira. Sembla que la qualitat del planter està garantida. Un altre dels imperdibles de la programació és el Déjà vu de la companyia Mag Edgard, dirigit pel Mag Lari. Edgard va ser deixeble de Lari i ara ha acudit al mestre perquè el guiï en aquesta proposta, centrada en el misteri, la fantasia i la genuïna capacitat dels mags per a la prestidigitació.
La clausura, diumenge a la nit, correrà a càrrec de la màgia amb humor d'Isaac Jurado, a La Sala (també pagant i a cobert). Però entre l'inici i el final del programa oficial hi haurà propostes per a tots els gustos. I no només espectacles. Abunden els tallers relacionats amb qualsevol aspecte màgic, des de la construcció d'un joc de màgia fins a l'elaboració de castells de sorra amb un material que, de tan nou i sorprenent, resulta també màgic.
I, de fet, ja fa dies que els motors d'aquesta edició es van començar a escalfar amb activitats paral·leles com projeccions de cinema, sopars-espectacle i visites guiades per la ciutat en clau de màgia. "Tenim l'avantatge que la paraula màgia té moltes connotacions i es pot utilitzar en un sentit molt ampli", explica Juli Carbó, director general, coordinador i un dels ideòlegs de l'esdeveniment, al capdavant d'un equip en què també destaca David el Mag, encarregat de la direcció artística. L'encert de la fórmula és evident: amb només una edició, la Fimag ha aconseguit fer molt soroll.
"L'any passat vam sumar més de 10.000 espectadors -explica, sorprès ell mateix de la bona acollida, que segons les previsions enguany serà encara millor-. Els primers a donar-nos suport van ser les institucions, totes", assegura.
UN BON MOMENT
El fet d'organitzar Fimag fora de temporada també és una de les claus de l'èxit. El pòrtic de l'estiu és un moment de poca efervescència escènica. I, amb la temporada turística encara per començar, els restaurants, hotels i comerços en general s'han abocat a la iniciativa, la qual cosa explica la política de cost zero o low cost de les entrades (les localitats de pagament costen dos o tres euros, tret de la gala inaugural, que en val 12).
"L'any passat vam aconseguir 180 patrocinadors del municipi i enguany, en què també s'hi ha sumat algun de l'Estartit, hem arribat als 200 patrocinadors". I és que, si hem de fer cas al seu punt de vista expert, "sembla que la idea de portar una mica d'il·lusió i de màgia en uns moments com aquests és encertada".
FIMAG 2013
TORROELLA DE MONTGRÍ
Del 31 de maig al 9 de juny

No hay comentarios:

Publicar un comentario