El dramaturg Manel Molins homenatjat per l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana del País Valencià



Font: Ausiàs Bermell (elpuntavui.cat)
L'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana del País Valencià, han homenatjat el dramaturg nascut a Alfara del Patriarca, Manel Molins, per la seua trajectòria com a autor, director i animador d'actors i actrius de teatre del País Valencià.
L'acte es va desenvolupar ahir divendres als salons d'un conegut hotel valencià i va comptar amb la participació de nombroses escriptors i escriptores així com dramaturgs, novel·listes, assagistes i representants de la societat civil valenciana.
En el decurs de la vetllada, es va subratllar el temps de desolació cultural en que viu el País Valencià i es reivindicà el foment de la cultura allunyat del dictat de l'Administració, dels capricis dels polítics o de la frivolitat.
Aquesta reunió dels associats i associades a aquesta infraestructura cultural, remarcaren la necessitat de visibilitat de les autores i autors literaris, més encara, quan es tracta d'una llengua silenciada, esquarterada i vilipendiada però que té segles d'existència malgrat el vent de ponent que sempre ha tingut en contra.
En la nit dels premis dels Escriptors en Llengua Catalana del País Valencià, ha estat guardonada l'associació Bloc de Progrés Jaume I de l'Alcúdia, amb el Premi de Difusió de la Literatura. En el lliurament del guardó, el seu representant, Ricard Avellan, ha remarcat la tasca cultural, social i de descoberta que s'hi realitza a aquest col·lectiu.
Homenatge al dramaturg
Per primera vegada en els 23 anys d'existència dels Premis de la Crítica dels Escriptors Valencians, ha estat homenatjat un dramaturg.
En aquesta ocasió, es tracta d'una autor, director i animador teatral que mira el món amb un bisturí al seu costat per tal d'exposar una obra de gran valor, on la paraula embolica i allibera al mateix temps.
S'ha homenatjat un dramaturg que compta amb 25 obres publicades, un munt d'obres inèdites i nombroses adaptacions, i traduccions d'altres procedències culturals.
El teatre de Molins ha basculat entre el teatre de l'altra memòria històrica i les grans produccions potents amb referents clàssics i mítics que han mostrar el que suposa la fabricació d'autèntiques bombes de rellotgeria literària.
Altres guardonats
En aquesta vint-i-tresena edició dels premis de la Crítica dels Escriptors Valencians, també han estat guardonats l'assagista Vicent Salvador, la novel·lista Muriel Villanueva i el poeta Ruben Luzón.
Les gràcies de Molins
E.CASTELLANO
Manel Molins ha donat totes les gràcies possibles en el seu parlament de recollida del guardó. Gràcies per haver nascut en una família de treballadors, per haver sentit la llengua dels valencians, una llengua minoritzada, però sempre potent, per haver entés des de ben jove el què passava al seu país, per haver aprés els valors del poble i del seu poble, per haver sabut descobrir com els avantpassats salvaven els mots i per tantes altres coses més.
També va saber donar les gràcies pel vent de l'esperit crític que el va agafar des de primera hora i el va empènyer a assumir la veu d'un poble que no vota corrupció, per veure en la llengua, aquella mar de la qual tothom procedeix i on anirà a parar tard o d'hora. La mar concebuda com a l'i ndret d'un prové la vida, d'on surt l'aventura i la tendresa.
El dramaturg també donà les gràcies per dir-nos valencians però més que per això, per la necessitat de sentir-nos, de ser valencians. Tot un munt de gràcies que atraparen ahir en la nit, els assistents al lliurament dels XXIII Premis de la Crítica dels escriptors Valencians.

No hay comentarios:

Publicar un comentario