Set companyies catalanes, al Festival d'Avinyó



Font: L. Fabregat/L. Serra (ara.cat)
Després de passejar la seva Operetta per tots els escenaris catalans possibles, la companyia banyolina Cor de Teatre va participar l'estiu passat a l'Off del Festival d'Avinyó. Resultat: faran més de 80 actuacions per Europa -França, Suïssa i Alemanya- fins a la primavera que ve. El festival de teatre francès, i fins i tot la seva programació no oficial, és una gran plataforma de projecció. Per això l'Institut Ramon Llull (IRL) va crear una marca (Avignon à la catalane) per apadrinar les companyies catalanes que hi anaven pel seu compte i d'altres que van escollir. "6.500 persones van assistir a les 95 funcions que van fer les 8 companyies participants el 2012. D'aquestes, 570 eren programadors internacionals", recordava el director adjunt de l'IRL, Àlex Susanna. En total, van aconseguir 130 bolos a l'estranger.
El resultat "positiu" que en fa el Llull ha motivat que enguany tornin a ajudar les companyies, en aquest cas set, a participar a l'Off, un programa molt divers però de qualitat artística en què competeixen amb 900 espectacles més. Per atreure l'atenció dels programadors i el públic, els carrers d'Avinyó es transformen durant el juliol en un sarau caòtic de personatges de ficció.
Les set companyies escollides són heterogènies pel que fa a estils i gèneres, però coincideixen en el "potencial d'internalització" i la "singularitat i el caràcter innovador", segons Susanna. Són Toti Toronell (espectacle de pallassos), Farrés Brothers (titelles), La Baldufa (titelles), Circ Teatre Modern (circ), CobosMika (dansa), Agrupación Señor Serrano (performance) i Tuvalú Produccions (creació visual i objectes). El pressupost és de 112.000 euros (6.000 menys que el 2012).
Vicenç Villatoro, director del Llull, va defensar la participació al festival perquè "la cultura catalana ha de ser present en els escenaris il·luminats de la cultura del món". Qui també hi serà és l'autor Pau Miró. Es farà una lectura dramatitzada de l'obra Lleons dins el Festival d'Avinyó, amb motiu de la carta blanca que el festival ha donat a la Maison Antoine Vitez de París -centre especialitzat en la traducció de grans dramaturgs.

No hay comentarios:

Publicar un comentario