Vot a la claveguera


Font: Jordi Bordes (elpuntavui.cat)
Des d'ahir i fins al 14 de juliol la companyia Arán Dramática fa una estada al Tantarantana. Anomia, espectacle coproduït pel Centro Dramático Nacional (CDN), fa un cru retrat de la corrupció política. En una convenció cultural d'un municipi que, des de fa 12 anys governa amb majoria absoluta el mateix partit polític, es produeix una tensa discussió als subterranis de palau. L'alcalde i membres del partit proven que dimiteixi la regidora d'Urbanisme. Ella, que fa 30 anys que treballa pel partit, s'hi nega i només hi accedirà si aconsegueix negociar una sortida airosa i que la beneficiï econòmicament.
No és gens habitual que una coproducció del CDN es programi en una sala alternativa. Sí que és més habitual que siguin aquestes sales les que programin peces de denúncia política (seria el cas de Corrüptia, o Si no ens paguen, no paguem al Tantarantana). Les clavegueres de la política també van ser tema de thriller polític a Poder absoluto, a la Sala Villarroel, aquesta mateixa temporada.
És en les clavegueres de la política on la casta de polítics i de la classe dominant ensenyen les seves cartes sense pudor. De fet, l'obra arrenca quan el director (que ara debuta d'autor), Eugenio Amaya, sentia per la ràdio les transcripcions de casos de corrupció al 2007. Tot i que la bombolla immobiliària ha esclatat, avui no deixen de descobrir-se nous casos de corrupció, un exercici habitual en els llocs de poder quan fa massa anys que governa un mateix partit polític, comenta Amaya. L'autor reprodueix una escena que podria ser verídica amb gran cruesa: “Tothom té raons per callar”, blasma l'alcalde a Anomia, en un muntatge interpretat en castellà.

No hay comentarios:

Publicar un comentario