Banquet de teatre de risc i en moviment



Font: Belén Ginart (ara.cat)
Res d'estar-se còmodament asseguts a la butaca. Deixar-se temptar per les propostes de Pentateatre Atòmic vol dir estar disposats a moure's per gaudir d'una festa escènica. La iniciativa que va néixer el juliol del 2011 en un petit bar de l'Eixample ha fet un camí d'èxit que ha sorprès fins i tot els seus impulsors. Ara en presenten el tercer volum a la Nau Ivanow, fidels al mateix format i esperit: cinc obres de quinze minuts representades de manera simultània. Dividits en grups, els espectadors segueixen diferents itineraris fins a completar el pentàgon i gaudeixen d'un banquet artístic indissociable de l'experiència de viure. Josep M. Riera i Marc González de la Varga són els impulsors, codirectors i autors de molts dels textos d'aquesta aventura amiga del risc i de l'experimentació, amb voluntat de remoure el panorama teatral.
DEL BAR AL TEATRE
El Pentateatre Atòmic s'inspira en la fórmula del microteatre, molt present en ciutats com Madrid i Buenos Aires però poc explorat a l'escena catalana. L'èxit de les primeres funcions al bar de l'Eixample va permetre el salt a l'Alexandra Teatre i, molts espectadors més tard, han fet una nova clau de volta per emplenar de teatre tota la Nau Ivanow. I és que en les seves obres l'espai assoleix la condició de personatge. A partir d'un patró inicial, els textos es cusen a mida del lloc on es representaran. La intimitat entre el públic i els intèrprets, la senzillesa de recursos i l'eclecticisme de l'equip artístic són els puntals de la proposta, que a més ofereix un compendi de gèneres: cada peça pertany a un de diferent.
I DE LA CUINA AL TERRAT
Després de passar pel bar de la Nau Ivanow, on seran rebuts amb cava i cervesa, els espectadors s'aniran repartint per degustar en diferent ordre tot el menú. A la cuina dels treballadors de la Nau hi veuran el drama Crisis, un sopar entre la propietària del teatre i l'encarregat de manteniment. La comèdia es titula El séptimo Chakra, protagonitzada per una malalta terminal i el guru que promet sanar-la. La nit dels petons, al terrat, és una peça de ciència-ficció sobre una màquina imperfecta per reviure els somnis. El Paco Donald és un soliloqui en una sala d'assajos on l'actor Paco Moreno (Rec, El cuerpo... ) reflexiona sobre el seu ofici. La peça que completa el quadre suposa una novetat per a Penteateatre: l'actor, guionista i dramaturg Iván Morales estrena la figura de l'autor convidat amb un documental polític en un espai mínim al fons del bar. "El Penteateatre és deficitari per definició. Però el defensem convençuts perquè a Barcelona hi falta molt risc", diu González.

No hay comentarios:

Publicar un comentario