VARIACIONS SOBRE EL MODEL DE KRAEPELIN


TEXT: DAVIDE CARNEVALI
TRADUCCIÓ I DIRECCIÓ: CARLES FERNÁNDEZ GIUA
INTÈRPRETS: ARTUR TRIAS, JORDI BRUNET i HANS RICHTER
PRODUCCIÓ: LA CONQUESTA DEL POL SUD SCP i FESTIVAL LOLA
DURADA: 80 MIN
SALA BECKETT

Una de les pitjors malalties que ens poden afectar és la pèrdua de memòria o l'Alzheimer tant perquè no té cura com per les situacions que ens provoca i les quals han de patir i aguantar els nostres familiars més propers. Això ens explica Variacions sobre el model de Kraepelin, muntatge amb el que la Sala Beckett ha oberta aquesta nova temporada.

Amb un text ambiciós, ple de jocs, de flashfowards i flashbacks que fan que l'espectador perdi la memòria del que ha passat ja en escena i no sap si els fets que li estan explicant han passat, són del present, del passat o del futur. Tot aquesta mena d'eixam de històries lligades però a la mateixa manera deslligades d'un nexe comú fa que com l'espectador no es deixi portar per la història i vulgui entendre alguna cosa abans del final, la trama se li fa llarga i insuportable.

Magnífica interpretació de l'Artur Trias com a malalt d'Alzheimer i de notable alt la del seu fill interpretat pel Jordi Brunet. Més enrera, interpretativament, queda el Han Richter com el metge possible salvador de la malaltia. Escenografia simplista però que funciona i ajuda a relatar la història i a projectar sobre les seves parets els somnis, les il·lusions del protagonista i el surrealisme amb el que està escrit bona part de la història.

Arriscada proposta de la Beckett que requereix un espectador molt despert i capaç de deixar-se dur per la trama, sinó estarà perdut, tancat i barrat en una granja de plena de conills. Qui l'hagi vist ja m'entendrà.

1 comentario:

  1. L'he vist i t'entenc. Hi ha una cosa que aconsegueix el text, que és humanitzar que pot fer el nostre cap per recordar allò que ens és essencial i oblidar allò que no volem recordar però que està darrere; de tot (diu —el meu mal és la meva medecina). M'ha encantat la relació que fa amb la història (universal, podríem dir). I sí, els actors estan fantàstics, m'ha sorprès enormement Artur Trias, potser per això a mi em passar volant.

    ResponderEliminar