El Espejo Negro i Yllana tornen a Banyoles

Font: Ramon Esteban (www.elpuntavui.cat)
Dues companyies conegudes pel públic banyolí i aplaudides pels espectadors i la crítica, El Espejo Negro (que va actuar a la ciutat el 2004) i, sobretot,Yllana (gairebé uns fixos a Banyoles), formen part del cartell del darrer quadrimestre teatral de la ciutat de l'Estany, en el qual també destaca la companyia Pelmànec.
Els andalusos El Espejo Negro –que havien dut a Banyoles el seu celebrat Apariciones– aquest cop presentaran Es-puto cabaret, un muntatge de titelles per a adults fidel a la línia de crítica corrosiva i divertida que els ha fet famosos. Els madrilenys Yllana, per la seva banda, repeteixen666, un espectacle ambientat en un corredor de la mort que ja van representar en aquesta ciutat onze anys enrere. Serà una bona ocasió perquè descobreixin l'obra una nova generació d'espectadors o que repeteixin aquells a qui els va agradar. En la presentació de la temporada la programadora Íngrid Calpe va remarcar tambéDiagnòstic: Hamlet, de la companyia Pelmànec, interpretada per Miquel Gallardo amb l'ajuda d'un titella.
Estrenes locals

De la prolífica activitat teatral de Banyoles hi haurà dues mostres, en forma d'estrenes. D'una banda, Bluf, de Teaitròlics (la companyia del Cercle de Catòlics), una reflexió sobre l'amistat que parteix d'un text de Mar Vilà-Duch i que dirigeix Jordi Angelats. És l'obra escollida per als dies de la festa major i es representarà set vegades, entre el 19 i el 28 d'octubre.
D'altra banda, L'ull del recol·lector, un muntatge de dansa i poesia de Lantana-Sifasol basat en poemes del banyolí Jordi Colomer Feliu. El dirigeix Marcel Bassachs.
Públic familiar
En un programa que pretén arribar a tots els públics –com correspon a una iniciativa de l'Ajuntament– no hi podien faltar les propostes pensades per als més petits, a càrrec de La Xarxa. S'hi representaran Pirates de secà, de la companyia Xip Xap; Un bosc de cames, de Farrés Brothers, i El nen que riu, de La Planeta. Per descomptat, Els Pastorets de Joan Solana acudiran a la cita de Nadal i Reis.
El cartell inclou també una proposa musical, com és l'actuació del Cor Àkan, creat per ajudar persones immigrades amb dificultats. Ho ha organitzat Banyoles Solidària.

Butaka BNY

Un grup d'adolescents i joves han constituït Butaka BNY amb l'objectiu d'atraure al teatre les noies i els nois d'entre tretze i divuit anys. El col·lectiu es presentarà oficialment amb una festa el 21 d'aquest mes, el dia abans que es representi el primer espectacle organitzat per ells: Trau, interpretat per Guillem Albà.
La feina de Butaka BNY no serà tant programar teatre per a joves –“això no existeix”, van aclarir–, sinó que siguin joves els que preparin unes programacions i les difonguin entre els seus companys. “Un cop t'has fet massa gran per anar a espectacles infantils sovint es produeix un trencament amb el teatre, abans no et reenganxes en fer-te adult; aquest és el buit que volem omplir”, van explicar els promotors.

No hay comentarios:

Publicar un comentario