Una jornada reivindicativa i d'exportació catalana a Tàrrega


Font: Antoni Ribas Tur (www.ara.cat)
"Europa està immersa en una greu crisi, i els espectacles comencen a estar carregats d'una energia política. Cada vegada més han de ser més útils i han de parlar dels problemes que afecten la gent", va comentar ahir Bradley Hemmings, director del Festival Internacional Greenwich+Docklands i de la cerimònia d'inauguració dels Jocs Paralímpics de Londres, durant el dinar de feina que va organitzar l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) a la Fira de Tàrrega. L'objectiu d'aquesta trobada, que va reunir un centenar de programadors internacionals i els representants de les 25 companyies catalanes presents a la Fira, no és cap altre que la internacionalització dels creadors del país.
"Fa deu anys que vinc a Tàrrega. Ens fa molta enveja el que s'ha aconseguit a Catalunya en aquest sector. Els artistes catalans són una font d'inspiració per a un sector que cada vegada està adquirint més pes al Regne Unit", va recordar Hemmings.
La força visual dels espectacles catalans i la capacitat dels seus creadors per trencar les convencions i aconseguir fites que, d'entrada, semblen impossibles són, va assenyalar Hemmings, "el tret diferencial dels artistes catalans i el que els fa més atractius al públic britànic". Després d'haver treballat amb companyies com La Fura dels Baus i Nat Nus, va recordar també el paper de pioners que van fer companyies com Comediants i La Cubana.
El sector s'unifica
Si la recessió econòmica ja va amenaçar el futur de les companyies d'arreu de l'Estat, la pujada de l'IVA en les arts escèniques ha malferit una de les sortides a la caiguda de la contractació dels ajuntaments: cobrar només de la taquilla. La inquietud que estan vivint les companyies que sobretot es guanyen la vida fent bolos arreu del territori ha fet que l'Associació de Companyies Professionals de Dansa de Catalunya i l'Associació de Professionals de la Dansa, l'Associació de Professionals de Circ de Catalunya i l'Associació Professional de Teatre per a Tots els Públics, liderades per l'Associació de Companyies de Teatre Professional de Catalunya (Ciatre), s'hagin reunit, per primera vegada, per sumar esforços i unificar criteris per sortir-se'n. Ahir a la tarda van escenificar la seva unió amb una roda de premsa a Tàrrega.
Aquestes entitats, que sumen més de 150 companyies, reclamen un diàleg amb el Govern i consensuar amb el sector les solucions i les noves polítiques culturals. Les petites empreses són, va començar dient Anna Rosa Cisquella, presidenta de Ciatre, les que "han donat teixit cultural al país", i temen que moltes desapareixeran amb aquesta "debacle".
Tot seguit van intervenir els presidents de les diferents associacions per exposar les seves reivindicacions: que es concerti la participació de les companyies privades en els teatres públics i que el 8% dels pressupostos del Govern es dediqui a la cultura com a motor econòmic del país. Les infrastructures, va recordar Cisquella, han millorat molt en les últimes dècades, però no hi ha una llei que obligui a explotar-les. Joan Segalés, de la companyia Vol Ras, va assenyalar que una sortida per evitar el tancament dels teatres als pobles i les ciutats del territori podria passar per una "implicació directa del públic en la gestió" d'aquests espais.
Una reivindicació de les dones
El compromís també va estar present en un dels muntatges que es van estrenar ahir a Fira de Tàrrega: l'espectacle Révélation , de la companyia francesa a A Part Etre. La coreògrafa i ballarina Tishou Kane ha bastit una reflexió sobre la violència de gènere i les agressions físiques i psicològiques que pateixen les dones d'arreu del món, plena d'imatges potents. Cadascuna de les intèrprets que l'acompanyen, amb arrels a Portugal, Noruega i el Brasil, representen el caràcter de diferents dones que l'han commogut.

No hay comentarios:

Publicar un comentario