Circ de cap a cap



Font: Carina Filella (www.elpuntavui.com)
L'ensenyament de les tècniques de circ trepitja encara un terreny verge. I el sector circense també es troba a la cua de la professionalització de les arts escèniques. Convençuda d'aquestes dues afirmacions, la companyia Passabarret ha decidit obrir un centre de creació circense, La Circoteca, amb seu a Valls, que s'encarregarà de gestionar un espectacle de cap a cap: des de la seva creació a la producció i la distribució pels circuits comercials. Aquest espai, que s'inaugurarà a principis de novembre, albergarà també una pionera escola de circ, que funcionarà en un format d'acadèmia, amb classes per a infants i adults, i que treballarà tècniques com ara el clown, els malabars, l'acrobàcia i el trapezi.
La companyia, liderada per David Sancho i Dèlia Batet, està a punt d'enllestir la reforma del que serà la seu de La Circoteca, una nau amb prop de 300 metres quadrats, situada al nucli urbà de la capital de l'Alt Camp i que estarà equipada per al desenvolupament de l'activitat física pròpia del circ, amb vestuaris, pista de treball i també un espai destinat a l'exhibició, tot i que de moment només s'hi preveuen “assajos amb públic”.
El centre crearà espectacles de circ “des de zero”: “La Circoteca oferirà totes les eines per a la creació, la producció completa dels espectacles i també se'n garantirà la distribució”, segons David Sancho, que assenyala que aquest serà “l'únic centre privat de Catalunya”.
La Circoteca ja ha establert convenis amb diverses sales per poder-hi exhibir els espectacles que produeixi. Sancho lamenta en aquest sentit que “el circ és, ara per ara, un gènere molt mancat de circuits d'exhibició a Catalunya”. Pel 2013 ja estan preparant la producció de tres muntatges: un espectacle de carrer de Claret Clown, el nom artístic d'Antoni M. Claret Papiol, un pallasso amb més de vint anys d'ofici; el segon, del pallasso italià Camilo Clown; i el tercer que, de moment, encara no es pot desvetllar.
Escola de circ
D'altra banda, La Circoteca també serà la seu d'una pionera escola de circ que “tant de bo es converteixi en un planter de futurs artistes de circ”, segons Sancho. El funcionament serà semblant al d'una acadèmia, amb classes amb horaris fixos per als escolars. Pel que fa a la formació d'adults, es treballaran tècniques com ara l'acrobàcia, els equilibris i el trapezi. A més, durant tot l'any s'oferiran cursos intensius de tècniques determinades i classes magistrals.
Passabarret va néixer com a companyia de circ, amb espectacles propis, el 1995. Que ara obrin una escola de circ i un centre de creació no és més que la culminació d'un procés iniciat en els darrers anys, quan es van començar a decantar també cap a la formació per a escolars i, sobretot, a la producció d'espectacles de circ. De fet, la companyia ja ha treballat en els últims mesos en la producció i distribució d'espectacles del Payaso Chacovachi, el Circ Cric i Jango Edwards, entre altres.
Entre els mesos de febrer i juny d'aquest any, Passabarret també va oferir una programació estable de circ i clown en una vela instal·lada als jardins de Casa Fèlix, a Valls. L'experiència, com que va ser bona, es tornarà a repetir l'any que ve.
A menys de dos mesos per obrir La Circoteca, als vallencs no els falta feina. Passabarret ha estat present a la Fira de Tàrrega per tercer any consecutiu, i són els responsables de la programació de les veles de circ que s'instal·laran a Tarragona durant les festes de Santa Tecla i al Fossat de Montjuïc de Barcelona per la Mercè. Al novembre també participaran en la Fira Mediterrània de Manresa.

No hay comentarios:

Publicar un comentario