Catalunya Aixeca el Teló 2012


Font: Elisa Díez (Butaques i Somnis)

Després d'un matí de recopilació de dades que podrien cridar a l'optimisme, però que no ens enganyem, és un crit a la desesperança, aquesta nit es celebra la tradicional gala Catalunya Aixeca el Teló on les llàgrimes es convertiran en somriures i per una estona oblidarem que ens volem enfonsar. 

Segons les dades facilitades per l'Adetca, i pel seu president, Daniel Martínez, els teatres de Barcelona van rebre a la temporada 2011-12, gairebé 2,9 milions d'espectadors. Amb 5 nous espais, el públic ha vist ampliada l'oferta, però no s'ha dispersat, sinó que aquests espais han aconseguit crear públics nous. Això sí, la crisi ens fa anar més a les sales de petit format que no pas a grans espais. I una dada important, perquè és el públic del futur i hem de cuidar-lo, els espectacles de Teatre Familiar van créixer un 131%.

Del total d'espectacles, un 63% portava la signatura d'un autor català. La dramatúrgia catalana està vivint un dels seus millors moments i creix un 6% respecte a la temporada anterior. 

Anem molt al teatre al desembre, però a partir de l'abril les sales es comencen a buidar. Crec que totes les temporades passa el mateix, comencem amb moltes ganes i a l'abril, els espectadors més fidels amb 50 espectacles com mínim a les seves esquenes, es cansen i se'n va la platja. Veurem què passa aquesta temporada, i si es canvia l'estadística.

Tot això ens portaria a un clima d'esperança de cara a aquesta temporada. Però va arribar el ministre Montoro (aquí Wert no pinta res) i va pujar l'IVA fins al 21% i, malgrat que les negociacions segueixen, la realitat que se'ns presenta es força diferent i complicada. Una de les mesures de pressió i per a que el ciutadà s'adoni de què paga pel que veu a l'escenari i que paga d'impostos. Aquesta temporada es separarà el preu de la seva entrada.

El que està clar que és una mesura política, però el sector ha de lluitar contra ella sense perdre la qualitat dels espectacles i oferint-los al públic amb la màxima honestedat possible. L'Adetca és mostra optimista en guanyar el combat. El temps dirà. De moment, avui aixequem el teló per intentar que no ens treguin allò que és nostre. Visca el teatre i gaudiu de la temporada! 

No hay comentarios:

Publicar un comentario