Fallar sempre el tret



Laia Marull defineix el seu personatge, la singular Hedda Gabler, com una persona que, per alguna raó que s'escapa, sempre opta per la decisió equivocada. En les decisions importants, sempre falla el tret. Des del 25 de gener i fins al 19 de febrer, es representa al Lliure de Gràcia aquesta versió dirigida per l'actor David Selvas. En paraules del director del Lliure, Lluís Pasqual, “és un regal i un privilegi que encara podem oferir aquest any als espectadors”. El clàssic, que tenia probablement garantida una bona ocupació en una sala gran, en part també gràcies al seu envejable repartiment, es farà a l'escenari de Gràcia, “des d'on es veu la llàgrima i sentir respirar els actors”, manifesta Pasqual.
Com en les seves anteriors adaptacions, l'acció es trasllada a l'ara i aquí i les maneres de pensar dels personatges es fan compatibles amb la realitat socioeconòmica d'avui. A Selvas, però, li interessa la relació dels personatges, que han de jugar en una situació d'igualtat, més que no pas la situació de la parella de Jörgen (Ernest Villegas) i Gabler, que constaten que no poden afrontar el ritme de despeses i es veuen abocats a l'abisme. Una situació que molts espectadors poden reconèixer amb una hipoteca que ofega la seva economia però en la qual Selvas no vol aprofundir.
El director i el dramaturg Marc Rosich han pentinat el text d'Ibsen eliminant-ne les metàfores. Conviden que els personatges es diguin el que pensen directament. Això provoca un joc de poder, una voluntat de dominar la voluntat dels altres que és tan embriagadora com l'original. De fet, Selvas aspira que a l'escena es vegin més els actors que no pas els personatges. Que cadascú es posi en la pell del seu paper. Així, els papers secundaris de la peça, que habitualment serveixen de frontó per a lluïment de les rèpliques devastadores de Gabler, guanyen en vivacitat i repten la protagonista a guanyar la partida furgant ben endins.
L'espectacle, coproduït pel Centre d'Arts Escèniques de Reus (previst pel 25 i 26 de febrer) i el Teatro de la Abadía (es farà a Madrid, i en castellà, del 22 de març al 8 d'abril), ha endarrerit l'estrena per culpa d'un dissortat accident: Francesc Orella es va trencar el peu dilluns i el mateix Selvas ha accedit a rellevar-lo per tirar endavant la producció, sense que un substitut perjudiqués els assajos.
Hedda Gabler no vol compromisos i es troba ofegada per uns compromisos socials i un embaràs que no desitja. Efectivament, acaba amb la tragèdia d'un tret.
Font: www.elpuntavui.cat

No hay comentarios:

Publicar un comentario