El Maldà salva ‘Lili'



Iñaki Garz repeteix l'operació de ser el dramaturg i el director a Canto por la muerte de Lili Tofler. Aquest espectacle, que es va estrenar puntualment el mes de març passat a la Nau Ivanow per buscar un emplaçament de més durada a Barcelona, finalment ha trobat espai a l'íntim Círcol Maldà. Hi serà des de dimarts fins a l'1 de febrer. Un espai idoni per a una proposta honesta que s'inspira en el text hiperrealista de Peter Weiss La indagación (11 oratorios). Weiss es va limitar a transcriure les actes sobre el judici als oficials nazis per esclarir les atrocitats comeses en els camps de concentració. Un exemple del teatre document corprenedor que ara el director situa en el mateix camp, imaginant allò que es va dir en el judici.
Lili Tofler (interpretat per Jenny Beacraft) va ser una jueva alemanya que prestava serveis com a secretària a un coronel nazi en un camp de concentració: el coronel Boguer (Francesc Provant). Lili mantenia una estreta relació clandestina amb un pres, Jakob (Arnau Marín), integrant del grup de la resistència per alliberar el camp. Boguer va descobrir aquesta relació i va provar que es trenqués.
L'obra, que s'interpreta en castellà, és una història d'amor entre dos éssers condemnats a morir. Els dos jueus celebren ser uns privilegiats tot constatant, dia a dia, que se salven de la mort. Els dos assumeixen el compromís de ser testimonis de les atrocitats, quan acabi la guerra. Es converteix en la raó per continuar vivint.
Font: J.B. (www.elpuntavui.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario