Una casa a mig fer



La nova Casa Museu Àngel Guimerà del Vendrell serà una realitat abans que finalitzi el mandat actual. Almenys aquesta és la voluntat de l'actual equip de govern del Vendrell, que de moment només ha pogut completar part de les obres de reforma de la casa on va viure els primers anys el fill adoptiu del Vendrell. Però no és del tot clar. L'Ajuntament va iniciar l'any passat la reforma de l'edifici –que comparteix espai amb el Museu Arqueològic– gràcies a fons europeus, de la Diputació, de la Generalitat i a recursos propis (prop d'1.170.000 euros), però només ha pogut completar la primera de les dues fases del projecte: l'estructura de l'ampliació. Per fer la segona fase, que inclou el projecte museològic i l'adequació de les instal·lacions elèctriques, calen 740.000 euros i de moment no hi ha previst cap subvenció per poder executar-ho. El problema és que si el museu no està obert el 2015 s'haurà de retornar els prop de 450.000 euros que es van atorgar amb els fons Feder. El regidor de Cultura, Albert Solé, es mostra confiat que abans de la data límit s'aconseguiran ajuts per tirar endavant el projecte: “Estem obligats a avançar. Ens mourem i l'obra s'acabarà.” Si no arribés cap ajut l'Ajuntament es veuria obligat a aportar aquesta inversió per complir el requisit europeu, i les arques municipals ara estan buides per fer aquest tipus d'inversió.
La Casa Museu Cal Guimerà es va tancar l'any passat per iniciar les obres de reforma i ampliació. L'edifici, cedit per la família a l'Ajuntament el 1975, oferia un passeig al visitant per la segona planta, on hi havia l'estança familiar on Guimerà va passar part del segle XIX després d'aterrar de Santa Cruz de Tenerife –on va néixer el 1845–, a l'edat de 8 anys. Guimerà, fill de pare vendrellenc i de mare canària, va iniciar la seva activitat poètica, primer en castellà i més tard en català, per triomfar després en el món teatral com a dramaturg.
En el projecte d'adequació de l'interior de la casa museu es preveu que el visitant pugui recórrer les estances de la casa, amb el mobiliari original, on Guimerà va fer vida i també apropar-se a obres emblemàtiques com ara Mar i Cel i Terra baixa gràcies a la tematització d'alguns dels espais. Els audiovisuals tindran un paper important en el disseny d'aquest recorregut, asseguren fonts de l'Ajuntament. La casa es complementarà amb una sala polivalent i un centre d'estudis dedicat al dramaturg, que serà únic al món, on es podrà trobar tota la documentació que permetrà estudiar tant la seva vida com les seves obres i conèixer l'aportació que va fer en el teatre català. El projecte està lligat a la potenciació de les rutes que pretenen impulsar quan es posi en marxa i relligar les ofertes que ara es troba el visitant vinculades a la figura d'altres vendrellencs, com Pau Casals i Apel·les Fenosa.
Font: Albert Mercader (www.elpuntavui.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario